Pages

Wednesday, June 14, 2017

Bila diuji...

Seminggu sebelum Ramadhan Arif sakit perut, katanya sakit macam pedih ulu hati. NJ tak berapa risau sebab keluarga belah hubby memang selalu 'berangin' katanya. Tapi lepas 3 hari tak baik-baik, dia setuju untuk ke klinik. Doktor cek and bagitau simptomnya ada berkaitan dengan penyakit-penyakit tertentu (gastrik, appendiks, hati, hempedu, usus, the Big C). Dia bagi ubat gastrik dan bagitau kalau berterusan, mesti ke hospital dengan kadar segera.

Tak tunggu 3 hari, kami ke hospital. Doktor suspek appendiks & selepas discan, memang appendiksnya lebih besar drp biasa. So, Doktor suruh buat appendectomy hari itu juga. Ok, Arif dah besar panjang, dah 20 tahun pun umurnya tahun ni, tapi Mamanya tetap risau yg bukan-bukan, istighfar aje lah banyak-banyak. Alhamdulillah pembedahan berjalan lancar. Minor operation aje, bukan belah perut bukak buang, cuma laparoscopic surgery.

Yang paling best adalah, kami tanya Doktor, is it possible for Arif to fly a day after his appendectomy? The doctor said yes! Macam tak percaya je, sebab kalau baca dalam internet, macam-macam citer keluar & most of the suggestions 'it's not safe to fly at least a month after an operation'. Tapi sebab Doktor sendiri dah bagi all clear kan? Jengjengjeng.....

So dia warded dua hari semalam di hospital. Esoknya after discharged kami sampai rumah dah malam, kemas-kemas beg, esok pagi sebelum subuh dah bertolak ke airport. Kes dah beli tiket tak nak kena penalti tak nak beli tiket baru nanti rugi hahahah.. Arif berdegil nak ikut jugak walau mukanya kekadang berkerut menahan sakit. Manalah hati tak risau sepanjang 3 hari 2 malam di Jakarta melihatkan keadaannya tu...

Ye, kami ke Jakarta. Ada sikit urusan sambil berjalan-jalan. Jalan yg tak berapa nak jalan sebab risaukan Arif yg kesakitan tu. Makan kali ni pun berjaga-jaga sebab budak dalam pantang ada sekali. Most of the time dia lepak dalam apartment. Kami sewa di Thamrin City Mall, senang nak shopping siang malam :p

Alhamdulillah perjalanan kami selamat pergi dan pulang, he's now recuperating at home. Still berplaster sebab takut nak tengok luka katanya. NJ banyak kali suruh dia imagine wanita-wanita yang beranak Caesar, orang yang eksiden kemalangan dan yang lebih teruk daripada luka yg comel kat perut tu. Dah lama tak rasa risau macam ni semenjak dia besar, teringat masa dia kecik dulu, bila dia sakit dan demam, rasanya masih sama. NJ rasa apa yang ibu lain rasa bila anak diuji sakit, tapi NJ berdoa semoga Allah swt beri belas ehsan dengan tidak mendatangkan ujian yang hebat yang NJ sendiri tak boleh menanggungnya. NJ doakan semua yang membaca post ini yang sama, amin Ya Rabbal 'alaminn, insyaAllah...


Tuesday, January 31, 2017

Demi Masa...

Mati itu pasti... Sebelum ini NJ bercerita tentang sakit sebab terganggu tengok kakak sepupu sakit bertarung nyawa di atas katil hospital. Beberapa hari selepas tu, Almarhumah meninggal dunia. Masih teringat memperhatikan & mengaguminya di kala dia sihat cantik bergaya, alangkah cepat masa berlalu, tidak terdengar cerita dia sakit kerana setiap kali jumpa nampak dia sihat walafiat. Cuma sebulan sebelum dia sakit teruk, NJ perasan mukanya berubah & tahu something is wrong with her, cuma tak tergamak nak tanya dia sakit apa sebab dia merahsiakan penyakitnya sehinggalah dia terlantar di hospital. Watching her struggling to breathe with all her might sangat menginsafkan. Allah knows best, dia pergi jua akhirnya... Tanah perkuburan tempat persemadiannya sama di tempat persemadian arwah Shamin, kawasan kubur yg dulunya lapang (May 2015) kini dipenuhi kuburan seluas mata memandang...
 



Semalam, sedang tekun NJ mengadap PC, telefon berdering membawa perkhabaran, abg.sepupu pula meninggal dunia. Almarhum merupakan seorang yg ceria & selalu sharing info berguna berkaitan kesihatan di dalam whatsapp keluarga. Kali terakhir berjumpa di kenduri perkahwinan anak almarhumah kakak sepupu yg meninggal tu Disember lalu. Bezanya, abg.sepupu kelihatan sihat & ceria malah bergurau seperti biasanya dia. Cuti CNY, arwah bangun solat Subuh dan berbaring sebentar di atas sofa. Tak lama kemudian Makcik NJ mengejutkannya tetapi dia dah tiada. Dia meninggal dalam tidur... Walaupun arwah pernah kena stroke, ada darah tinggi & kencing manis, kematiannya sangat mengejutkan kerana keluarganya kata dia cuma mengadu sakit dada saja sebelum tu, tidak sakit teruk atau terlantar. Makcik NJ kata, dah seminggu setiap kali habis solat & berdoa, bercucuran air matanya jatuh tanpa dipaksa, seperti terlalu sedih tak tau apa puncanya. Rupanya itu merupakan petanda dia akan menangisi pemergian anaknya. Pedih hati seorang ibu meratapi pemergian dua orang anak (anak sulungnya meninggal tahun lepas) dalam masa kurang setahun hanya Allah yg tahu...





Tamat sudah perjalanan singkat mereka di dunia ini. Kini mereka memulakan perjalanan panjang menuju akhirat. Semoga diampunkan dosa-dosa mereka, semoga mereka ditempatkan di kalangan Hamba-hambaNya yg beriman & beramal soleh di alam akhirat yg kekal abadi, amin Ya Rabbal Alamin...

Ingat Lima Perkara Sebelum Lima Perkara:

Sihat sebelum Sakit
Muda sebelum Tua
Kaya sebelum Miskin
Lapang sebelum Sempit
Hidup sebelum Mati

Sunday, January 15, 2017

Sakit...

Lama dah NJ tak sakit gigi. the last time was this. This one caused me noticeable tooth gap in every photo sebab gigi tu dah termasuk ke dalam sedikit, tapi realitinya, tak ada pun gigi jarang. Balik dari bercuti aritu, NJ rasa ngilu gigi geraham belakang, nak kata sebab gigi bongsu tak juga sebab dh cabut pun gigi tu. Sebab nak balik Kelantan, NJ tahankan aje sakit dgn makan painkiller. It temporarily eased the pain but as soon as the med wears off, the pain came back.  Tambah lagi Kelantan musim hujan, sejuknya lagi menambah sakit. Bila tak tahan, NJ ke dentist tapi katanya tak boleh cabut sebab gusi bengkak. He prescribed me antibiotics, and more painkillers. Kena tunggu few days after the pain subsides. Ok, NJ boleh tunggu dua hari, hari ketiga dah rasa tak tentu arah, even the painkiller doesn't work. The pain was unbearable to say the least. I can't imagine what sort of pain that can match the toothache. Patutlah sebelum ni dengar orang kata kalau sakit gigi rasa macam nak lempang orang. How true it was for me, it was so painful I can't describe it. Like, it was in my bones, it was like thousands of needles pricking me on the skin and it was in my head all the time I just want to shut everything off and cry, it was that painful... Barulah teringat cari penawar alternatif melalui internet, terjumpa petua ni, katanya baca surah Al-Hasyr ayat 21-24. Gigih NJ menghafal, it works only temporary but it helps calm my nerves, and zikrullah helps too. Masa ni teringat sakit bersalin, adakah sama sakitnya I just can't recall. Alhamdulillah it's over as soon as the doctor get rid of the sickly tooth, and so sayang because it was only bad in the middle, the doctor said the root was still good.

Ya Allah, NJ rasa bertuah sangat-sangat belum lagi diuji sakit yg hebat selain sakit bersalin. Bila NJ bayangkan sakit apa lagi di dunia yg tidak tertanggung oleh badan, NJ tak dapat nak bayangkan. Terbaru NJ terbaca Almarhumah Nik Idzni Dalila di akhir hayatnya bercerita tentang kesakitan yg ditanggungnya akibat kanser, katanya seluruh badannya sakit dan jika bergerak sedikitpun seperti merasakan seseorang menikam dadanya berulang kali, Allah hu... Al-Fatihah kepada arwah, pejuang kanser yg disayangi semua yg mengenali dan tidak mengenali beliau. Tabah sungguh dia melawan penyakitnya. NJ tak dapat bayangkan adakah NJ boleh setabah beliau, sakit gigi pun dah nangis... Bayangkan pula sakit akibat azab di neraka, Ya Allah, ampunkan dosa-dosaku...

I'm actually traumatized by the last blow I got in 2003 when a lump was discovered in my breast. It was non-cancerous, tapi NJ jadi trauma tak mau cek lagi. But the lump is back and I was so scared to do the check-up, I just don't know what to do, what with my sister and aunt who were diagnosed with breast cancer last year... I postponed the check up for far too long, I was making excuses not to, Arif belum habis sekolah, Arif belum habis belajar, I have to travel to see the world blablabla.... Shall I worry? Ya Allah, berikan aku kekuatan...

Saturday, January 14, 2017

Trip Bali-Flores, Bali

Kali terakhir NJ ke Bali adalah pada tahun 2011 bersama pelajar-pelajar. NJ masih menghubungi Pak Isme utk khidmat supir di sana dan dia tidak berbasa-basi memberikan jawapan akan menghantar seorang supir utk menjemput kami setibanya di Ngurah Rai airport dari Labuhan Bajo, Flores. Budi, menjemput kami dari airport dan sepanjang perjalanan menuju ke Canggu, tempat penginapan kami utk 3 malam berikutnya, Budi spilled out the beans, Pak Isme sudah tiada lagi di Bali sebaliknya dia sekarang berada di Banyuwangi menguruskan bisnes tour di sana. Ah, Pak Isme....kangen kami sama kamu, tidak tercapai hasrat di hati mau merasa emping belinjau buatan khas keluarga Pak Isme. Semoga kita ketemu lagi suatu hari nanti.

Ok, back to Bali. Oleh kerana kami dah pergi hampir kesemua tempat menarik di Kuta & Ubud, kami hanya pilih utk santai-santai aja di sana kali ni. Sementelahan hujan membasahi bumi Bali hampir setiap hari kami di sana, tempat lawatan kami hanya terhad kepada yg berbumbung sahaja, habis mall kami jelajah hihi.. Kami pernah menginap di Kuta, kali ni NJ fikir, why not we try something new in Bali, mari kita duduk di villa, jauh dari kesesakan lalu-lintas di Kuta. Lagi satu penyebab adalah, harga bilik hotel bertiga adalah sama mahal dengan harga villa yg NJ jumpa di AirBnb, long story short, ke Canggu lah kami.



Bugis ship shape villa

The friendly housecat, oren






Seperti biasa, keseorangan...

Syian budak takde kawan kikiki...


Cantik villa ni, sangat sesuai untuk family gathering, dekat dengan Seminyak tapi di sekitarnya hanyalah kawasan kampung yg tiada apa-apa keistimewaan. Jadi, kami harus menyewa kereta untuk ke mana-mana. Hari terakhir yg mendebarkan, kebetulan hari itu adalah hari istimewa penganut agama Hindu melakukan upacara di mana banyak jalan ditutup utk memberi laluan kepada mereka. Jalan jem teruk! Masa tu dah rasa menyesal sebab booking penginapan yg jauh dari airport. Tapi rupanya yg duduk area Kuta pun ambil masa 2 jam utk sampai, phewww..... Kami yg terakhir di kaunter, kami juga antara yg terakhir masuk kapal terbang. Alhamdulillah selamat juga sampai ke rumah akhirnya, Home Sweet Home...
Area villa


Tanah Lot with lotsa people




to Padang-padang beach

oopss, wrong season..

throwback 2011

Jom balik..

Tamat sudah trip kali ni, Alhamdulillah..


Trip Bali-Flores, Labuhan Bajo
Trip Bali-Flores, Komodo Island & Pink Beach
Trip Bali-Flores, Cunca Wulang
Trip Bali-Flores, Gua Rangko
Trip Bali-Flores, dan lain-lain...

Sunday, January 08, 2017

Trip Bali-Flores, dan lain-lain...

Selepas 3 malam di Siola hotel, kami tukar hotel, kali ni ke Sunset Hill utk 2 malam. Sebab dah buat keputusan utk tidak ke Ende & Maumere, kami lepak-lepak je menghabiskan masa di Labuhan Bajo.

Arif dan Tote




The room




Hello neighbours! 





Acah-acah jadi model Arip hihi..


Bukit Sylvia





verangan...
Pasar Batu Cermin




Rembat bakul ayam ni, RM5 je sebiji

Pantai Pede
Ini aje pantai yg boleh kami akses dengan mudah di LBJ. Pantai-pantai yg lain semuanya privately owned by hotels, nak masuk kena bayar lah, jalan pun tak bagus, waduhhhh banyak banget rintangannya hingga NJ give up nak berenang-renang seperti ikan di lautan. Kalau nak ke pantai yg cantik, kena lah ke luar LBJ, sewa bot utk ke pulau-pulau berdekatan seperti Kanawa Island yg femes tu. Mahal lah nak sewa bot, semua kena sharing & bermalam, kalau tak dia suruh amik private boat yg mahal tu, iskk....lupakan aje lah...

Simple pleasure

Anak-anak tangkap ikan..
Kami celik mata sepanjang berada di Flores nih, rasa macam bertuah sangat-sangat dilahirkan di Malaysia yg serba-serbi cukup, itupun ada yg masih nak komplen lagi. Bersiap-sedia lah sesiapa yg nak ke Flores (LBJ-Ende-Maumere) melalui jalan darat. Jalan rayanya masih tak cantik, highwaynya masih tak siap, jadi masih ada jalan yg tak berhubung. Sepanjang jalan menuju ke sesuatu tempat tu, kemudahan toilet terutamanya sangat minimal atau tiada sama sekali, jadi bersiap sedialah utk bertemu sesuatu yg mengejutkan dan menyedihkan sepanjang berada di sana. Ya, tempat yg dituju tu semuanya indah, tapi tahukah anda di sebalik semua itu ada kesusahan dan kepayahan yg kita tak nampak di negara sendiri? Penduduk Flores hidup serba sederhana, ada lagi yg masih memasak menggunakan dapur kayu dan mengangkat air dari perigi. Kami pernah keputusan bekalan air di Siola hotel baliknya dari Komodo Island, itupun dah rasa rimas dan lemas. Barulah belajar ambil wudhu' menggunakan air botol, baru terasa nikmat ambil wudhu' pakai paip, baru terasa bagaimana sengsaranya orang yg hidup tanpa bekalan air berhari-hari malah berbulan lamanya tu (my prayer for all Muslims yg tertindas dan teraniaya di seluruh dunia). Bekalan elektrik & air di setiap tempat tidak sama, mungkin kerana ada bayaran tertentu yg perlu dibayar oleh mereka utk mendapatkan bekalan 100%. Siola hotel contohnya, bekalan air dipotong setiap hari pada pukul 10 malam hingga pukul 5 pagi esoknya. Air tadahan di setiap bilik cumalah tong air bersaiz sederhana besar. Di hotel besar, bekalannya cukup 24 jam. Bekalan elektrik juga begitu. Banyak hotel besar kami lihat di sana, banyak juga yg dah tutup. Hakikatnya Flores sebelum ini dikunjungi pelancong asing yg kebanyakannya berbangsa Eropah atau Amerika, pelancong Asia kurang sekali. Jadi, kebanyakan pengusaha dah menetapkan harga yg tinggi. Tetapi, harga yg mahal bukan bermaksud prasarana yg disediakan juga bagus. Banyak lagi kalau nak cerita, datanglah dan saksikanlah sendiri. NJ tak suka berkongsi hanya yg indah, NJ akan cerita juga yg tak berapa indah supaya sesiapa yg nak ke sini tak rasa tertipu dengan apa yg dipaparkan di internet. Oh ya, gambar-gambar yg NJ letak dalam Trip Bali-Flores ini semuanya tak menggunakan filter ataupun diedit, what you see is what you get, nilailah sendiri. Apapun, syukur Alhamdulillah dapat ke sini. Setiap perjalanan mematangkan NJ, memori ciptaan kami bertiga utk dikenang bersama. Semoga kami sentiasa bertoleransi dan tidak berkira dalam apa jua urusan, semoga kami sentiasa tunduk sujud pada Allah tidak kira di mana kami berada dan sentiasa dilimpahi kurnia kasih sayangNya di dunia dan akhirat, itu doa NJ setiap hari, semoga kekal begitu. Kami mohon keampunanMu Ya Allah...

Tamat sudah percutian di Labuhan Bajo, Flores, rentung tak akak?

Selamat tinggal LBJ, we're coming to you Bali

Trip Bali-Flores, Labuhan Bajo
Trip Bali-Flores, Komodo Island & Pink Beach
Trip Bali-Flores, Cunca Wulang
Trip Bali-Flores, Gua Rangko
Trip Bali-Flores, Bali

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails