Pages

Thursday, August 18, 2016

Love you Goboklama

Bismillahirrahmanirrahim...

Adoi berkurun lama tak update. How are you my fren? Banyak dah ketinggalan cerita-cerita yang diceritakan di sini, so kita layan gambar saja naa?

Arif melayan his two favourite girls..

Start mural painting kat sekolah masa bulan puasa, Alhamdulillah sempat siap sebelum raya. Sangat mencabar kid you not...

On the way balik raya ke Kelantan, singgah kejap di favourite pitstop, Gua Gunung Reng.

Apalah pojek tu...

Jernih kan airnya?

Follow him to Jeram Linang



Raya time


Raya kat BP pulak


All this while, I'm struggling with weight gained issue. Macam yo-yo dah jap naik jap turun, tapi pas turun dari Gunung Kinabalu, terus naik tak turun-turun. At one point Arif showed me the 'senam program' flyer (nampak sgt mama dia dah gemuk kan?). Dia tau mama dia tak minat nak join gim and Zumba class so this one is different, maka bermulalah perkenalanku dengan PILOXING. Started December last year, only in April I changed my eating habit, barulah nampak perubahan, Alhamdulillah. Hubby selalu cakap, betulkan niat tu nak kurus sebab nak sihat jangan nak kurus sebab nak cantik. Ok bos I follow, sebab dia bagi join the class pun dah syukur Alhamdulillah. Memang rasa sangat tak sihat sebelum start, nak jalan-jalan pun rasa malas, nak buat kerja pun malas, serba-serbi malas, tengok gambar sendiri pun rasa malas... Sampai satu masa naik penimbang mencecah angka 70kg, barulah tersedar. With that weight for my height and age, it's soooo unhealthy...Makcik-makcik ku pun dah start tanya kenapa NJ makin gemuk hahahah.. Memang seram sejuk dengar especially bila memikirkan family history banyak penyakit nih. Oklah, still a looong way to go, I just go with the flow. Harap-harapnya kali ni tak sekerat jalan macam yang dulu-dulu hahahah.. Inipun tengah berehat sebab luka lama berdarah kembali, ankle injury yang lama tak muncul tetiba muncul kembali, dah tua la katakan..

LOVE YOURSELF ENOUGH TO LIVE A HEALTHY LIFESTYLE

Friday, July 15, 2016

Monday, February 15, 2016

To Jakarta again?

Yes! Entah dah berapa kali daaa ke Jakarta. Kali ni bawak family jenjalan Jakarta-Bandung. 1st time bawak budak kecik, and 1st time dealt with sick children along the way. Kesiannya tengok baby Mia muntah-muntah & diarrhea sepanjang 5 hari di sana, sampai kakaknya pun menjangkit dua hari terakhir. Selama ni sentiasa mengingatkan diri agar bersabar dengan kerenah budak-budak semasa jenjalan, kali ni baru merasa sendiri. Memang tak ada hati nak bershopping dah, rasa kalau boleh nak terbang balik ke Malaysia. Sempat ke hospital pada hari ke-2, sbb doc kata still ok, we all proceed with the activities, lah rupanya kat Bandung teruk giler jemnya, langsung bebudak ni mabuk darat pula. Sampai hari terakhir Mia dah lembik, dehydrated. Sampai Malaysia terus bawa ke klinik, Alhamdulillah sekarang dah ok sikit. Not an enjoyable trip I might say but still thankful being able to share the experience with my family. Next time straight to Bandung saja dong, tak payah turun Jakarta, jauh perjalanan pergi-balik. Kalau tak jem, Alhamdulillah, kalau jem, makan masa 5-10 jam jugak baru nak sampai ke destinasi, phewwww!!

Arif & Mia
Van ke Bandung waduh waduh udahle merah, ekonnya pulak tak merasa, terbakar aku....
The gang
Unplanned trip to hospital

Zara
Saung Angklung Udjo
The guesthouse@Bandung
Martabak Monkey delivery, Charcoal Oreo Keju



Siannya Mia...
Add caption
Zara's turn melepek...
Jom balik!!
"Allah Maha Mendengar, bersabarlah.."

Thursday, January 28, 2016

Kangen sama Indonesia

Pulau Karimun Jawa
Pulau Gosong@Karimun Jawa
Mt.Bromo keluar asap
Taman Sari Yogyakarta, love
HOT!! Super!
Santai at Gua Pindul
Beautiful day...
Pengalaman menjelajah Semarang-Karimun Jawa-Surabaya-Yogyakarta pada Disember 2015, seperti biasa, hanya bertiga, menambah kaya pengalaman, menambah senyuman, Alhamdulillah.

Friday, October 30, 2015

Wednesday, September 09, 2015

Vape

MATI, gak bangun lagi dong! ;p

Monday, September 07, 2015

Jakarta again...

Arif cuti sem, so bolehlah bawak dia gi jenjalan. Dia senang je cakap, 'Mama Ayah nak jalan, pergilah berdua, tak payah tunggu Arip'. Mama Ayah ni dah biasa bawak dia jenjalan dari kecik sampai besor, nak jalan berdua rasa macam kekurangan sesuatu. So, ke Jakarta lah kami bertiga minggu lepas. Kali ni duduk di apartment Mediterania 2 bersebelahan Central Park, booked from Airbnb. Arif suka sangat dengan konsep apartment dalam/dekat mall ni, senang katanya, semua kemudahan ada, nak shopping pun senang. NJ dah biasa duduk rumah atas tanah, tak betah kot duduk atas langit? Bercakap tentang 'betah' ni, NJ nak kongsi cerita yang diceritakan oleh seorang drebar teksi sana tentang cerita Indonesia. Katanya, walaupun Indonesia ini banyak kekurangan, mengapa ramai pelancong asing dari seluruh dunia berulang-kali datang seolah-olah betah di sini dan perasaannya macam berada di tempat sendiri. 'Mengapa yah kamu kangen skali sama Indonesia dan kepingin datang lagi dan lagi?' Maka, berceritalah abang drebar ni tentang asal-usul Bahtera Nabi Nuh dan bagaimana asal-usul keturunan manusia sejagat ini datangnya dari bahtera tersebut yang diciptakan berpasang-pasangan lalu bertumbuh-biak di muka bumi yang maha luas ini. Jadinya seluruh umat manusia di dunia ini semacam ada 'connection' dengan Indonesia, bila mereka datang sekali mereka jatuh hati, lalu jatuh rindu, lalu ingin datang lagi dan lagi ke Indonesia. Wallahua'lam.... Banyak lagi cerita menarik yang dikongsinya, almaklumlah Jakarta kan sering macet, maka ceritanya pun agak panjaaaaaaangggg.....LOL!

A must!
Terjumpa benda-benda baru dan menarik di sepanjang trip ni. Seperti juga pelancong yang datang ke Malaysia, mereka juga akan cakap yang sama, apa ke peliknya Malaysian ni makan budu, cencalok etc. NJ amik gambar je tau, tak makan pun...




Ayam Ketawa ada di sini




so cute, the fish bowls

humongous!




my besdey treat, Alhamdulillah...




Jom balik!



I brought back bugs in my stomach, so I was down with nasty stomach flu for many days, same case in every visit, I don't know where I caught it, from water, food or air. I still 'kangen' sama Indonesia, hahah.. but I miss my pillow, my bed, my blanket and my house much much more, home sweet home...


Sunday, August 30, 2015

41...

Bismillahirrahmanirrahim…

Selamat Hari Ulangtahun ke-41 tahun….

NJ hanya manusia biasa, dan seorg wanita pula.Wanita yang lazimnya cintakan perhiasan dunia, wanita yang punya nafsu-nafsi, mudah dipengaruhi, punya sifat iri hati dan mencemburui, dan macam-macam lagi. Tetapi setelah usia semakin menginjak ke angka 40, NJ jadi sedar diri dan keinginan utk memperbaiki diri menjadi muslimah sejati semakin meninggi walau sehingga kini masih banyak yg perlu diperbaiki. Taknak lah nanti NJ dihencap sebagai Kak YAH (Young At Heart) pula, berlagak muda dan berpakaian tak kena gaya. Melihat uban di kepala yang kini kian melata hanya menambah keinsafan di dalam diri. Pujian ‘awet muda’ tidak lagi memberi erti kerana hakikat usia kini tidak boleh dipandang sepi. Terasa sangat-sangat rugi kerana membiarkan masa muda berlalu dgn melakukan kewajipan sebagai seorg Islam hanya sebagai syarat, dan sangat liat utk melakukan ibadah-ibadah lain, mahu pun menjaga keperibadian sebagai seorang muslimah dgn betul caranya.

Memikirkan dosa-dosa lampau dan memikirkan kematian sering membuatkan NJ terfikir ‘adakah aku bersedia utk mati?’Apakah pilihan yg aku ada? Diberi ujian sakit utk lebih bersedia atau diambil nyawa secara tiba-tiba tanpa tahu bila masanya. Setiap kali tiba hari lahir, semua orang akan mengucapkan ‘semoga panjang umur & murah rezeki’, tak pernah terfikir yang kita diberikan umur yang panjang kerana Allah memberi kita kesempatan untuk bertaubat, beribadah dan berbuat amal kebajikan yang akan menempatkan kita di syurga, bukannya di neraka.

Sungguh, kematian yang membuatkan NJ tersedar. Kali terakhir ahli keluarga terdekat (sebelum kematian Shamin) yg meninggal dunia adalah arwah Encik (bapa NJ) diikuti arwah Ayah mertua NJ berselang setahun, 16 tahun lepas, pada masa NJ masih mentah, masih degil, masih tak sedar diri, dan masih jahil. Kematian yang membuatkan NJ menangis hiba hanya seketika tetapi selepas itu hanya bacaan Al-Fatihah setiap waktu solat dan bacaan Yasin yang disedekahkan setiap minggu. Rindu dan airmata hanya datang sesekali terutamanya apabila teringatkan mimpi bertemu arwah yang manis tersenyum di luar jeriji pintu, dan seolah terdengar suaranya berkata "jangan risau, ini hanya sementara" sambil berlalu pergi. Ya Allah, kini NJ benar-benar harapkan ia begitu, perpisahan yang sementara, semoga kami akan bertemu semula di Jannah. Terasa bodoh kerana memikirkan doa-doa NJ untuk arwah Encik selama ini mungkin bukan doa seorang anak yang solehah, Astaghfirullahal'azim… Selepas itu, banyak juga kematian yg NJ saksikan di kalangan saudara-mara dan kenalan, tetapi hanya satu yg melekat di kepala dan mendatangkan keinsafan. Untuk pertama kalinya NJ tersentak, tersentap dan tersedar akan hakikat kematian. Untuk pertama kalinya NJ menangis hiba memikirkan bagaimanakah saat-saat NJ bila dimandikan dan dikafankan nanti. Untuk pertama kalinya NJ mengimpikan mati di dalam keadaan husnul khatimah, bukannya su’ul khatimah. NJ masih teringat jenazahnya (wanita, bukan ahli keluarga terdekat, Al-Fatihah), lembut anggota tubuh badannya, suci wajahnya, tenang laksana tidur yg lena. Ya Allah, NJ mahu begitu Ya Allah…. NJ juga pernah dikejutkan dengan kematian seorang kenalan lama berpangkat kakak yang meninggal dunia secara tiba-tiba di bilik air, tanpa diketahui sebabnya, tiada sakit tiada apa. Mereka hanya terdengar jeritan kecil di bilik air dan bila pintu dibuka, arwah sudah menghembuskan nafas terakhirnya. Seseorang berkata ‘mungkin jeritan itu kerana dia terperanjat melihat malaikat maut di saat kematiannya’. Begitu juga kematian anak saudara, Shamin baru-baru ini. Walaupun di usia muda, sedang berbahagia melayari manisnya alam berumahtangga, kematiannya membuktikan bahawa ajal maut itu adalah rahsia Allah swt. Ia tak mengenal usia, di mana dan bila ia berlaku. Ya Allah, jauhkan aku dari kematian yang tiba-tiba pada saat aku lalai dan leka, NJ ingin bersedia ke arah itu....

Hakikatnya, membuat janji adalah payah, apatah lagi membuat janji dengan Allah swt.  Sukarnya melawan nafsu, sukarnya melawan sifat-sifat mazmumah yg dah lama wujud dalam diri, hitam berkeraknya hati sukar untuk disuci, hanya diri sendiri yang lebih mengetahui. Masih wujud lagi sifat cemburu (semoga ini cemburu yang diredhai) bila melihat buku ‘Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman’ di rumah seseorang pada tiga tahun yang lalu. Memikirkan tuan rumah akan menunaikan ibadah Haji terlebih dahulu dah cukup mendorong NJ utk membeli buku yg sama demi mengetahui apa isi kandungannya dan berazam utk mendptkan ilmu yg lebih daripadanya. MasyaAllah, sebenarnya isi kandungan buku itu sangat-sangat berbeza drp buku-buku keagamaan yg NJ baca selama ini, buku-buku yg dibaca sambil lalu tanpa berbekas di hati. Buku ini pula berbeza, isinya bukan sahaja bercerita tentang ibadah haji tetapi lebih drp itu. Gaya penceritaannya sangat bersahaja dan tidak membosankan. Pintu hati bagai diketuk mahu mengenali dengan lebih lanjut siapakah gerangan penulis yg bernama Prof. Dr. Haji Muhd. Kamil Bin Ibrahim ini. Pencarian yg membawa NJ mengenali penulis yg seterusnya iaitu Puan Hjh Roza Roslan yg juga merupakan isterinya. Bermula dari situ, NJ merupakan peminat setia mereka berdua, tak pernah lupa utk membeli buku-buku nukilan mereka kerana NJ percaya masih banyak yg perlu dipelajari, dengan harapan NJ dapat memperbaiki diri, dan memperbaiki kualiti ibadah sebagai bekalan di alam akhirat yg kekal abadi. Ajakan mereka supaya khalayak pembaca berfikir dan berubah ke arah kebaikan adalah di dalam nada bersahaja tetapi tegas sehinggakan hati-hati yang keras dan degil boleh menjadi cair lantas cuba untuk mengamalkan apa yang disarankan. Yang pastinya, NJ faham, untuk berubah kita harus mengambil langkah pertama, kerana tanpa langkah, kita tidak akan maju ke mana-mana, hanya bermain-main dengan kata-kata, seperti ‘Pi mai pi mai tang tu’ saja…. Percayalah, hanya dengan niat untuk berubah ke arah kebaikan, Allah swt akan makbulkan, walau ia mengambil masa yg lama. NJ ingin muhasabah diri, istiqamah dan tergolong di dalam kumpulan yang berjaya melalui ujian Umur, Ilmu, Harta-benda & Jasad  ini.

"Apabila dia telah dewasa dan usianya sampai empat puluh tahun, ia berdoa, “Ya Tuhanku, tunjukkanlah aku jalan untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang muslim.” (al-Ahqaf: 15)

Ya Allah, perkenankanlah…

Beli buku online

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails