Pages

Tuesday, September 27, 2016

Saturday, September 10, 2016

Mak and Umhlengikazi

Mak has been hospitalized since last week, in gov.hospital. Inilah mimpi ngeri kami, benda yang mahu dielakkan daripada terjadi, tapi tetap terjadi atas ketentuan Allah. This is what I wished for actually (not Mak being hospitalized), that she would stay with us, here in KL so we can take a really good care of her. Allah granted it in a much twisted way. Since Mak dah tak berapa sihat lately, dengan sakit kaki dan sakit tua, Mak dah kurang nak berjalan-jalan jauh, but staying at home doesn't do her any good. Untuk menceriakan dia, tiga minggu lepas masa kami balik BP melawat dia, we decided to kidnap her and bring her to KL for a while. Actually, dah banyak berbincang dengan hubby pasal ni, dan dia pun setuju, katanya supaya Mak dapat ubah angin. And the rest was history. Sehinggalah sampai masa yang dia tunggu-tunggu, saat kakak mahu bawa dia balik ke BP, dia jatuh dan tulang pinggulnya patah. Sebenarnya dia dah banyak kali terjatuh tapi sebelum ni dia selalu buat gagah dan kata takde apa-apa, rupanya the last blow did a serious damage to her pelvis. Maka bermulalah sesi penjadualan menjaga Mak di hospital, siapa jaga siang, siapa jaga malam and such. Oleh kerana NJ dekat, NJ volunteer untuk jaga malam most of the nights supaya pagi-pagi tak terkejar untuk ke tempat kerja. 


Baru dua malam NJ dah rasa stress. Manalah NJ ada pengalaman menjaga orang sakit, tapi NJ selalu beristighfar dan bersyukur dapat peluang berbakti kepada Mak seperti yang selalu NJ doakan. Bukan soal cuci berak kencing atau tidur atas kerusi plastik yang menjadikan NJ stress, tapi isu mulut & perangai seorang dua  umhlengikazi yang NJ tak boleh terima dan itu yang membuatkan NJ sedih dan susah hati sambil menyoal diri sendiri, "what have I done wrong?", "what can I do to serve Mak better?", "dosa apa yang aku buat sampai aku dilayan sebegitu?", "ikhlas ke aku berkhidmat kepada Mak?". Ada beberapa kali miscommunication berlaku kerana kami ambil giliran menjaga Mak dan kekadang mesej yang sepatutnya disampaikan tersasar dan tak disampaikan dengan betul bila bertukar shift. Dan NJ sentiasa berusaha untuk merendah diri, bermuka manis, dan bermulut manis bila berhadapan dengan kakitangan hospital sebab NJ memang respect akan kerjaya mereka yang terpaksa berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia setiap hari, setiap ketika. And it hurts so much bila dikatakan begitu-begini hanya kerana ketidakberadaan NJ di sisi Mak pada ketika diperlukan. Ok, ramai yang support profession umhlengikazi dan NJ memang ikhlas kagum dengan semangat juang mereka yang begitu tinggi bila berdepan dengan pesakit dan keluarga pesakit, tapi bila terjumpa sorang dua yang berperangai tak semenggah, NJ jadi down. Ya Allah, hubby dah warning NJ jangan layan kalau tak nak sakit hati, tapi bila ulangan perkataan 'maaf' dan senyuman manis di muka dipandang sepi, NJ jadi lagi down. NJ ni manusia biasa je, tapi lebih baik dari NJ yang dulu yang selalu mengamuk tak tentu pasal hanya kerana marahkan perkara remeh-temeh. Senang cakap, sudah-sudah lah, fikirkan stress dorang yang lagi menggunung tinggi kalau nak dibanding dengan kita, NJ cuba akur. 

Ok, letih la nak fikir apa orang fikir. I have to get back on track, focus on Mak yang sedang memerlukan rawatan dan pemerhatian yang rapi supaya dapat sihat semula. NJ cuba untuk tidak kisahkan apa yang ada di fikiran orang. Sedang proses memujuk hati...

Ya Allah, daku insan lemah. Bantulah daku dan permudahkanlah segala urusan ku.


Hubungan dengan manusia dipandukan kepada ayat 133-134 surah Ali’Imran yang bermaksud,
Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.
Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.
* sumber

Thursday, September 08, 2016

Bangkok 2016

Ok, program jalan-jalan bawak students lama dah terhenti, last bawak dorang pegi Penang tahun 2014. Setiap kali bawak jalan, mesti ada masalah, so setiap kali trip over, NJ cakap serik dah tanak bawak dorang jenjalan lagi kikiki... Tapi atas permintaan HOD, maka tahun ni NJ organize gak satu trip utk dorang, ke Bangkok sebab kami pun suka ke sana dan dah tau nak bawa ke mana, murah pun ye jugak. The 5 days 4 nights trip was on 29 July - 2 August. Masa nak beli tiket, tengok tarikh Arif available sbb exam week so belilah jugak untuk dia sekali. Sekali daaaa....2 hari sebelum berangkat, dia kata time table baru keluar & dia ada exam on 1 August so tak boleh ikut. Huwaaaaaa......Mama dia nk nangis dah, pujuk dia ikut gak sebab tiket dah beli. Last-last nak gak ikut tapi terpaksa beli tiket balik untuk dia sorang on 30 July. 29 pergi 30 balik? Yaaaa, 1 malam je kat BKK, hahahah.. Jadilah kot, dapat gak bersama-sama walau sehari. So here it is...


Stayed at Mid Bangkok kali ni sebab bawa students, tempat lain rasa macam tak cukup selamat sebab banyak kes orang-orang 'tak berkenaan' keluar masuk hotel. Hostel ni pun sangat ok, bersih, ada banyak option makan (tak halal) berdekatan, dekat dengan BTS station Victory Monument, dan dekat dengan local shopping area. Kali ni terjumpa pulak dengan stall tepi jalan Muslim jual kuih goreng, bolehlah beli untuk alas perut kalau lapar.


Mr.Phitt the owner terperanjat tengok Arip dah muda belia
Last dia tengok Arip macam ni :)

Koh Kred Island
Kali ni musim keladi bunting, tapi sayang tak berbunga lagi. Oleh kerana airnya deras, the plants turut hanyut bersama, so the view sangat la cantik.

video


Ikan patinnya pon bersepah besar-besar paha tak ada orang pun nak menggulai tempoyak kikiki...

Aktiviti biasa, naik basikal keliling kampung

Koh Kred terkenal dengan industri pembuatan seramiknya

manyaknyaaa.....


amboi Arip!

Nak kena nih!

Babai Mama, Arip nak balik Malaysia
Sempat bawak dia pergi makan di Chatuchak dulu

Babai Mamayah!
Hari-hari seterusnya berlalu tanpa Arif, first time berjalan tanpanya, rasa sunyi je...Cannot imagine kalau Arif pergi sambung belajar jauh-jauh dari Mama, lagi la sunyiiii.... So sehari sebelum balik, we all pergi melawat Bangkok University Rangsit Campus yang sangat awesome, teruja students terus nak apply internship la, sambung belajar la....



Oleh kerana kampus terlalu besar, transport disediakan untuk kami ke sana-sini

SAC- Student's Activity Center
Bangunan asal berusia 20++ tahun yang diubahsuai menjadi pusat aktiviti untuk para pelajar. Ada classroom yang boleh ditempah untuk apa-apa aktiviti setiap masa, photo studio, bilik muzik, Thai dance club, dan Pom Pom cheer leader training hall. 

'Jangan Pandang Bawah'

Pom pom cheer leading training hall

South East Asian Ceramics Museum my favorite, harus datang kembali


BU Lounge in Imagine Village



Dalam perut panda


at the iconic Diamond Building




dan lain-lain di Bangkok...



ลาก่อน ครับ Mr.Phitt!
Kali ni sebab group kecik, so tak banyak kerenah, senang sket la handle. Ada gak naik darah sesekali tapi pengalaman lalu mematangkan NJ, bersabor aje lah... Anyway, permohonan mereka untuk practical di sana sudah diluluskan, mungkin awal tahun depan dah boleh mula, dapatlah cikgu dia menjenguk sekali kikiki....


Thursday, August 18, 2016

Love you Goboklama

Bismillahirrahmanirrahim...

Adoi berkurun lama tak update. How are you my fren? Banyak dah ketinggalan cerita-cerita yang diceritakan di sini, so kita layan gambar saja naa?

Arif melayan his two favourite girls..

Start mural painting kat sekolah masa bulan puasa, Alhamdulillah sempat siap sebelum raya. Sangat mencabar kid you not...


Apalah pojek tu...

Jernih kan airnya?

Follow him to Jeram Linang



Raya time


Raya kat BP pulak


All this while, I'm struggling with weight gained issue. Macam yo-yo dah jap naik jap turun, tapi pas turun dari Gunung Kinabalu, terus naik tak turun-turun. At one point Arif showed me the 'senam program' flyer (nampak sgt mama dia dah gemuk kan?). Dia tau mama dia tak minat nak join gim and Zumba class so this one is different, maka bermulalah perkenalanku dengan PILOXING. Memang rasa sangat tak sihat sebelum start, nak jalan-jalan pun rasa malas, nak buat kerja pun malas, serba-serbi malas, tengok gambar sendiri pun rasa malas... Sampai satu masa naik penimbang mencecah angka 70kg, barulah tersedar. With that weight for my height and age, it's soooo unhealthy...Makcik-makcik ku pun dah start tanya kenapa NJ makin gemuk hahahah.. Memang seram sejuk dengar especially bila memikirkan family history banyak penyakit nih. Oklah, still a looong way to go, I just go with the flow. Harap-harapnya kali ni tak sekerat jalan macam yang dulu-dulu hahahah.. Inipun tengah berehat sebab luka lama berdarah kembali, ankle injury yang lama tak muncul tetiba muncul kembali, dah tua la katakan..

LOVE YOURSELF ENOUGH TO LIVE A HEALTHY LIFESTYLE

Friday, July 15, 2016

Monday, February 15, 2016

To Jakarta again?

Yes! Entah dah berapa kali daaa ke Jakarta. Kali ni bawak family jenjalan Jakarta-Bandung. 1st time bawak budak kecik, and 1st time dealt with sick children along the way. Kesiannya tengok baby Mia muntah-muntah & diarrhea sepanjang 5 hari di sana, sampai kakaknya pun menjangkit dua hari terakhir. Selama ni sentiasa mengingatkan diri agar bersabar dengan kerenah budak-budak semasa jenjalan, kali ni baru merasa sendiri. Memang tak ada hati nak bershopping dah, rasa kalau boleh nak terbang balik ke Malaysia. Sempat ke hospital pada hari ke-2, sbb doc kata still ok, we all proceed with the activities, lah rupanya kat Bandung teruk giler jemnya, langsung bebudak ni mabuk darat pula. Sampai hari terakhir Mia dah lembik, dehydrated. Sampai Malaysia terus bawa ke klinik, Alhamdulillah sekarang dah ok sikit. Not an enjoyable trip I might say but still thankful being able to share the experience with my family. Next time straight to Bandung saja dong, tak payah turun Jakarta, jauh perjalanan pergi-balik. Kalau tak jem, Alhamdulillah, kalau jem, makan masa 5-10 jam jugak baru nak sampai ke destinasi, phewwww!!

Arif & Mia
Van ke Bandung waduh waduh udahle merah, ekonnya pulak tak merasa, terbakar aku....
The gang
Unplanned trip to hospital

Zara
Saung Angklung Udjo
The guesthouse@Bandung
Martabak Monkey delivery, Charcoal Oreo Keju



Siannya Mia...
Add caption
Zara's turn melepek...
Jom balik!!
"Allah Maha Mendengar, bersabarlah.."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails