Pages

Thursday, March 01, 2007

Long...

Tersentak mendengar jeritan itu,aku lantas mengejutkan Kak Na yang lena tidur bersebelahan. Kami bingkas bangun lantas menyelak kelambu dan mengintai keluar bilik. Jelas kedengaran suara perempuan dan lelaki berselang-selang dalam kekecohan yang tidak diketahui biji butirnya. Kedengaran hilaian Long, suara marah mak, bacaan ayat Quran arwah Encik dan juga Pak Tan dan suara garau lelaki yang kedengaran begitu asing di telingaku. Meremang bulu romaku mendengarkan suara kasar itu lantas kujeling Kak Na yang terkebil-kebil ketakutan bak sang tikus di sebalik langsir jarang itu sambil menepis-nepis sang kepuyuk yang melintas di sebelahnya. Kuberanikan diri mengintai sekali lagi...

Pek!!Pang!! Kelihatan mak menampar Long dengan kuat lantas bertanya "Ani,Ani,kenapa kau ni??!!"

Long menangis hiba, sayu kedengaran suaranya. Tiba-tiba....

"Hi..hi..hi..hi..hi..hi..hi........." hilaian Long berterusan lalu...

"h@!!**oi**!#%88!8 "k0!!%$3!!!%4###k**!!!" suaranya bertukar garau seperti suara lelaki!!.. Kulihat sendiri dengan mata kepalaku suara yang kedengaran asing dengan racauan entah bahasa apa itu, keluar dari mulut Long!!..

Mak masih menampar-nampar pipi gebu Long, Encik mengusap muka dan kepala Long dengan air yasin dan Pak Tan masih terkumat-kamit membaca ayat-ayat yang sepatutnya...

Keadaan itu berterusan sehingga beberapa lama sehingga kulihat Long yang semakin lemah melelapkan mata akhirnya. Mak menitiskan air mata, Encik masih terkumat-kamit mulutnya...

Itulah pengalaman paranormal yang paling dekat pernah kualami ketika aku masih bersekolah rendah suatu ketika dulu. Long jadi begitu setelah terjatuh dari pokok pelam ketika waktu rembang senja dan kerana tidak mempedulikan jeritan nyaring mak yang menyuruhnya balik. Kelakuan ganjilnya berterusan tidak tentu masa sehinggalah dia berkahwin. Mungkin syaitan itu hanya berkenan pada si dara sahaja, wallahhua'lam......

"Dah Maghrib, balik!!!"

~ bagaimanakah pengalaman anda?...

23 comments:

maklang said...

salam..oh ni dia goboklama..orang johor jugak rupanya...kat mana di johor, kot2 dekat rumah mak maklang...

Qisst said...

maklang,saya org.Batu Pahat,Johor. Dkt2 area Summit Parade.Timakacih sudi menjengah blog saya.

sya said...

Kak sya pernah mendengar... dan jugak pernah nampak.. yg mendengar tu kak lady dah citer dlm blog dia.. nampak tu sampai skrg takut nak citer sbb masih ingat clear

Helena said...

Helena pun dah pernah dengar dan pernah rasa.... tapi belum pernah lihat......

Kak Lady said...

qisst..kak lady pernah mengalaminya iaitu terkena pada bapak sendiri...masa tu kak lady masih lagi bersekolah menengah rendah...pastu pernah juga melihat orang dirasuk atau menurun kerena menuntut ilmu yang bukan2...memang takut...tapi kitorang kalau dengar aje suara yang bising2...terus berlari nak pergi tengok ...

Nanti lah satu hari kak lady cerita kat blog...nanti komen akak jadi lebih panjang dari entry qisst plak...heheheh

Qisst said...

kak sya,pernah jugak baca ari tu...

helena,timakacih juga utk.anda. Jgn.la mintak nak tengok,ish..ish..ish..

kak lady,akan kutunggu cerita itu..

blackpurple said...

Hmmm.....Setakat ini tak pernah pulak melihat kisah paranormal secara live.

moshimoshi said...

teng teng teng (lagu twilight zone)

alhamdulillah tak pernah kena or tengok immediate family kena. and tak mau pun. takut. wouldn't know what to do in such situation. baca ayat quran je la kot.

13may said...

hahha....baik hidup dlm misteri drpd hidup dlm blues....

btw, betul ker nak kasi hadiah nih????

hehhe....

Leeds Al-Malique said...

paranormal...dulu mase stay kat asrama selalu tgk..

kesian kawan2 yg kena..

Qisst said...

Bp, jgn.mintakle nak tengok,nnti tak tau nak buat apa kut?

moshi2, eii,lamanya dah berlalu siri Twilight Zone & lamanya tak tengok the luscious Lara Flynn Boyle..

13may, betul, tak tipu!

leeds,kat asrama? Haah,betul lah kak Qisst kata, dia brkenan pada yg.dara shj!

Intan said...

kalau pasal hantu2 ni, mmg tak suka dan tak nak tahu pun!

tapi, kalau dah dekat maghrib tu, mesti balik rumah... just in case.

Kaklong said...

salam,

qis, terima ksih lawat blog saya :D.
masa kat sekolah menengah dulu, biasalah tgk budak2 histeria.
tp, pengalaman saya sendiri pernah hampir badan tu nak kena masuk mmg menakutkan. tp syukur saya sedar perubahan keadaan itu, cepat2 minta bantuan kawan tolong azan kat telinga saya. habis azan tu, saya bagaikan org termengah2 lari. dua minggu tak berani bergurau senda. lepas seminggu hampir kena lagi. tp saya kuatkan hati terus baca ayat2. alhamdulillah.
benda2 ghaib ni mmg sejak kecil saya dah pernah kena, melihat dan mendengar.

Mr PenyuBiru said...

aku pernah mengalami pengalaman tu.masa kecik2 dulu.duk kat kg.kakak umah sebelah kena buatan orang.bila malam meracau-racau.ade makcik yg terrer bab-bab tu,pegang ibu jari kaki.pah2 interview bende yg rasuk dia tu.syok layan..tapi kadang2 seram pun ade.

Qisst said...

intan,sbb.tu anak qisst kena hambat masuk umah sebelum kul 7,kalau tak kena rotan! Sebenarnya nak disiplinkan dia agar brsiap2 utk.solat maghrib..

kaklong,eeeii seramnya...prnah nampak? eeeii..mintak dijauhkan. Tapi kalau qisst tengok clip yg.mrk claim real hantu tu rasa nak tergelak pun ada sbb.tak tau nak bezakan,hi..hi..

mr.penyu,kak Long kita tu pun camtu la gamaknya. Kitorang tido x sedar diri,alih-alih je dia merayau-rayau masa bulan mengambang pas tu dok kat bawah pokok pelam yg.dia jatuh tu.Nasib baik ada sedare nmpak & bawa dia balik

Sunan_Jati said...

assalamualaikum...]
ha. aritu ader dgr ustaz citer...
benda alah tuh(setan @ jin kapir) suka tgk atau berkenan apabila:

1)anak dara menyanyi xkira sama ada kat dlm bilik air, tandas(@jamban)hehehhe! kat bilik tido...

2)anak dara apabila suka duk termenung depan cermin lelama...xkisahlah duk kelebek jerawat ka tempek bedak ka?

3) masa tido x tutup aurat...(bahaya)

jadi... bila depa dah berkenan depa mesti nk kawan ngan org tuh!
tu ayng jadi kena rasukla apa la... len kali nk tido lebih baik amik ayer smbhyg(jgn lupa smbhyg plak) pasal tido nie mati kecik.. pasal tah tah.. tido x bgn2x! dah... jadi... utk jaga diri kiter dlm keadaan suci... kan bagus bila mati dalam keadaan suci... heheheh! mudah-mudahan senang nk keluar nyawa dan diberikan kekuatan danhidayah masa nk mati tuh utk mengucap... heheheh!

oklah.. dah pnjg sgt nie... kalu nk kepastian dan penerangan lebih lanjut sila rujuk pakar(maksud sy ustaz dan tok lebai la.. k!) heheh
assalamualaikum...

KAMATO said...

Insyallah ada cara untuk mengubatinya tu...

blackpurple said...

Jarang saya mengomen 2 kali di dalam blog orang. Tapi yang ini bukan komen cuma nak bagitau, 'tag' itu sudah disempurnakan.. :D

Lollies said...

camana nak tidur tutp aurat tu?

Alhamdulliah say atk ada experience. tapik boringlak takleh beri komen menakutkan kat sini

MULAN said...

pernah jugak junior, dormate kena. tapi kesian la, lama baru baik. nauzubillah...

Qisst said...

sunan_jati,timakacih mengomen. Yelah cam kata lollies,camne tido tak tutup aurat?

kamato,no worries,dia dah lamaaaa baik,tak kena lagi menda2 tu.

Bp,thanks for being a good sport! Yeayy!!

lollies,komen menakutkan? takyah susah2 le,Qisst ni pun jenis susah nak ditakutkan,hi..hi..

mulan,cerita kat asrama mmg.selalu dengar tapi alhamdulillah dulu2 tak pernah lak kena

kc said...

hello gobok. melompat dr blog si intan permata. kat sini rupenya dia...huhu

takut lah nengok org kena sampuk nih. masa kecik2 dulu dlm drjh 4 ke 5 ke penah org gaji jiran sebelah rumah kena rasuk ngan pelesit. satu blok rumah tak leh tidor malam for a few days sbb dia pi ngacau rumah org pastu terngilai2..eeii seram! yg best tu dia bleh kejar bas sekolah yg tgh laju and then lompat sampai ke atas bumbung bas sampai driver tu kena brek ngejut. cam adegan spiderman jerk...hehe

tumpang lalu jap ekk...

Qisst said...

kc,biar betul??...Anyway,thnks for dropping by. Nak tumpang lalu lama2 pon takpe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails