Pages

Monday, March 05, 2007

Flotsam and Jetsam

Just sharing..

Acar pisang benggala my mother-in-law cooked during the previous visit to Kelantan
























The sour face bulat boy who protested, why can't he dive in the canal like his father did in the yesteryears. It was once a clearwater canal loaded with abundant tropical fishes, now clogged with water plants and rubbish, need more reasons??..


Siput Gondang and its nest of eggs

Ini kat rumah I pula......

My blooming orchid



Tanduk rusa aka staghorn fern ~ platycerium bifurcatum
(3 in collection)


Langsuir/Sakat aka bird's nest fern ~ asplenium nidus (kak lady, I recounted and I have 11 of these, ha..ha..ha..)



Flotsam and Jetsam takde kena-mengena dengan entry ini.

27 comments:

Intan said...

I've never seen a siput gondang before. Is it edible? Although I'm not into escargot.

Anyway, bukan ke sawah banyak lintah dan pacat?

MULAN said...

acar pisang?? tak pernah rasa but it looks delicious habis tu. mak oi, chubby nya boboy tu. geramnya..

Dad of Four said...

Nice verdant and green staghorn...I do this to add more "leaves" and nice green colour to the staghorn - blend banana skins and place them wherever you can kat parts of the plant - good source of potassium! My uncle taught me this!

Sunan_Jati said...

wahhaahha.. hang bela siput uth ka
?

Qisst said...

intan,I've seen makciks at pasar siti khadijah sell siput gondangs so it must be edible kut? mmg.le sawah banyak pacat & lintah tapi sawah yg.ada kat sana dah kering,hi..hi..

mulan,mmg.sedap acar pisang tu,maklumlah,tak pernah jumpa. Pisang tu banyak biji di dlmnya. Itulah anak saya yg.kiut masa kecik tapi tembam pulak bila dah besar. Pipi dia mmg.selalu jadi mangsa cubitan org.ramai..

dad of four, yes,I do gave them banana skin,sometimes rotten banana too. It do wonders to them. Anyway,thnks for coming

sunanjati,tak bela,budak2 kampung tu tlg.tangkap bagi city boy tengok.

Kak Lady said...

Qisst...cantiknya pokok tanduk rusa tu...& that pokok langsuir...heheheh...cantik hijau...i love it...tapi anak2 tu semua penakut...iiisyykkk!! kaco betullah...awal2 lagi dah warn nanti kalau ade rumah jgn tanam pokok tu...nanti dia cabutkan...hahahah

Mr PenyuBiru said...

flotsam and jetsam. apa tu?? serius x tau.

Leeds Al-Malique said...

samer aaa..taktau ape itu flotsam and jetsam..eheheeee

*cubaan nyibuk*

Qisst said...

mr.penyu & leeds,Flotsam & Jetsam means ~ wreckage or cargo that remains afloat at sea after a ship had sunk/odds and ends of no great value/bits and pieces/vagrant,usually destitute people/floating refuse or debris.

Found that while googleing..Useful information?

13may said...

acar pisang tu makan ngan nasik ker???

btw, my email: encik13may@yahoo.com

Qisst said...

laaa...encik 13may,baru nak bagi emel ke? Ha-ah..makan ngan nasik, sodappp!!!...

gina marna said...

haii...lame x mkn acar pisang tuh. kdg blk kg mak selalu gak buat. gulai pon sedap pisang benggala nih.

pening laa..kite blk ptk smlm, rs mcm nak pitam jer..hehehe

Qisst said...

GM,oran Ganu pong kenal pisan begalo? Mak mertua kata, pisang ni bermusim, ye ker?
mesti tension giler dlm.sesi2 pemantapan tu kan? hi..hi..Dengar kata akan dimansuhkan tak lama lagi. Take a good rest now ok!

sya said...

Acar pisang? Kat melaka lauk pisang masak lemak putih atau kuning aje...

Qisst said...

kak sya,sebenarnya cam ala2 gulai kot, tapi saje bagi nama acar pisang,hi..hi.. kat Melaka pisang jenis apa pulak?

kakLuna said...

salam kenal..Qisst..
cantik ye umah..

Qisst said...

kakluna,timakacih dtg. Cantik? idak ler,hi..hi..

kc said...

fuhh..that acar pisang look like pajeri terung pun ada. must be yummy. slurrrpp!

the boy in the green shirt, yr son?

oh btw, what does flotsam & jetsam stands for?

kc said...

err, cancel my 2nd & 3rd q's coz the answer i already found it...hehe

maklang said...

I love the orchid...and the tanduk rusa is so green...maklang punya asyik coklat aje. Ada orang kata nak gemukkan dia kasi baja pisang. Qisst buat camana sampai green camtu?

maklang said...
This comment has been removed by the author.
gina marna said...

banyak gok pisang nih, kat umah dulu ader tanam gak. bukan sbb nak mkn buah tapi daunnyer tuh wat bungkus kuih, nasik or ape2 ajelah. nak kate bermusim tu x pastilah tp susah gak nak dpt kecuali org yg tanam untuk jual daunnyer...

yeah...kalo ptk mansuh ok gak. skrg ni wat ptk pon mcm ngabihkan duit gomen jer...ehehehe

Qisst said...

kc,haaa...tu le dia,lain kali bacalah skali komen2 di atas tu ye! Yes,anak I tu mmg.hensem (walaupun tak tanya) hi..hi..

Maklang pun sama,tak baca komen2 di atas. Ya, Qisst bagi kulit pisang & pisang busuk tanpa baja2 lain sbb.tu daun dia cantik menghijau gitu,cubalah!

GM,daun buat bungkus kuih & nasik? Akan dicari maklumat seterusnya utk.entry yg.lain,harus gitu..

maR said...

Salam qisst...
Adoi lawanya fern tu!!! Nak nak nak!
Tapi jejari saya bukanlah hijau. Mampukah ia hidup dgn org yg tidak berjejari hijau mcm saya ni qiist?

Qisst said...

mar,dulu jari kita pun tak hijau,tapi jgn.lah putus asa mncuba. Lama2 menjadi juga tangan kita kalau pokok2 tu ditanam dgn.penuh kasih sayang dan ikhlas, chewah!!..

.:HalogAmora:. said...

wah qisst u pon ske gardening ek. and ur son so 'semangat' la badan dia. mesti mama masak sedap kan.

Qisst said...

halogamora,mmg.suke gardening & cooking kan trmasuk dlm.hobi qisst,sbb.tu le debab je boboy tu, hi.hi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails