Pages

Tuesday, April 03, 2007

Aa...

"Aa, dah Maghrib ni, balik!!!"

"Ye lah!" kata si sunti Aa sambil tangan menghayun parang ke buntut kelapa muda yang masih belum terbuka-buka itu. Entah kenapa Aa begitu teringin menikmati air dan isi kelapa muda pada hari itu tanpa dapat bertangguh-tangguh lagi. Leka sungguh Aa tanpa menyedari masa yang berlalu...

"Aa, nak kena kau ni ye,balik! Dah maghrib ni!!"

"Haa,jap!" itu saja jawabnya... 'Ah,pedulikan! Sikit lagi dah nak terkopek ni. Sikit lagi,sikit lagi!' Aa masih lagi menakik-nakik kelapa muda itu.

'Eh, kenapa ni?' Dalam kesamaran senja, Aa masih dapat melihat darah segar membasahi bahagian kelapa yang putih terkopek. Aa mengangkat tangannya ke muka lantas...

"Mak,mak, tolong mak! Sakitnya! Adoi mak, sakitnya, tolong!!" Aa berlari-lari masuk ke rumah dan bertembung dengan maknya yang berlari-lari anak ke arahnya.

"Ya Allah anak aku! Kenapa ni Aa?" "Ya Allah, tolong, anak aku, anak aku!" mak menjerit panik sambil berlari-lari ke rumah Pak Tan di sebelah.

Beberapa minit kemudian Pak Tan tiba dengan keretanya lantas membawa Aa dan maknya ke klinik. Hujung ibu jari Aa hampir putus, hanya sedikit kulit yang masih menghalangnya dari terputus terus.

Doktor telah membius isi jari (baca: isi!) yang terbuka lantas menggunakan jarum bengkok seperti mata kail untuk menyambung semula keratan jari itu. Doktor itu ialah Dr.Chua Soi Lek, Menteri Kesihatan Malaysia sekarang. Dulu dia doktor kat klinik kecik je di Batu Pahat.

Ahh....jari Aa dah bersambung semula. Kekadang terasa bisanya mencucuk-cucuk dan apalah yang mampu dibuat Aa selain menangis menahan sakit dan memekakkan telinga mendengar bebelan maknya... Walaupun luka itu akhirnya sembuh tetapi isinya telah mati lalu mengeras dan meninggalkan parut hodoh di jariku, si Aa itu...

"Dah Maghrib, balik!!"

40 comments:

Dad of Four said...

Batu Pahat Clinic kan? Dr Chua memang our family doctor....U pun org BP ke? If I'm not mistaken, my mom used to teach his son kat Montfort Boys School!

goboklama said...

laaa,yg.tanya pasal mee racun & jengkwan tu bukan you ke? Mmg.le I org.BP, kat Jln.Mustapha. Monfort Boys School,hmmmm...full of eksi boys there, then..

.:HalogAmora:. said...

wow! ini cite thn bila ni tina? ...mm ada betulnye kata org dulu2. dgr cakap mak, jgn degil. xpe nnt u dtg KL i blnja u minum air kelapa pandan ok.

Intan said...

masa maghrib memang macam-macam boleh jadi. pernah dengar tak pasal orang bunian suka culik budak masa tu? i tak percaya tapi i still cannot explain how my cousin was 'kidnap' once during that time when she was very small. heran...

sya said...

Kalau org tua2 dah panggil waktu maghrib jangan le kata nanti .. nanti.. memang le akan terjadi.

goboklama said...

halogamora,citer masa kita skolah rendah lagi. Air kelapa pandan? sedap tapi takleh minumle,ada pantang pas kena operate.

intan,ini citer pasal tak dengar cakap mak. Of course masa maghrib macam2 bole jadi,ye lah,org.sibuk siap2 nak solat,kita sibuk wat mende lain,mana tak kena?
tang oyur cousin kena kidnap tu,citerla lagi,sounds interesting!

goboklama said...

betul tu kaksya! sbb.tu qisst pantang kalau arif atau anak2 buah dok ralit main sampai lebih kul 7 mlm,siapla kena jerit!

kc said...

siannye jari awak ke yg kena hiris tu? mak oii..mesti sakit giler.

mmg kat sini pun kalo seblom maghrib dah panggil anak masuk rumah. tak masuk siaplah...

Sastri said...

waaa... kenangan tuuu... air kelapa... rasa cam lama dah tak pekena lak... yum yum...

goboklama said...

kc,mmg.le sakit,darah pun laju jek kuar,ish..ngeri!

sastri ni ingat makan jek :)

moshimoshi said...

ish, ngeri ngeri. nasib baik ibu jari kaki. so, bole gerak lagi ke, or just tinggal cosmetic semata ibu jari tu?

goboklama said...

"Tina mengangkat tangannya ke muka lantas..."

moshimoshi??? ibu jari tangan lah! kurang fokus,mesti tak makan nasik lagi nih,hi..hi..
BTW,ujung jari je kena,mestila jarinye bole gerak lagi,kalau tak macam mana nak buat kerja cik abang oi! :)

Mama Rock said...
This comment has been removed by the author.
Mama Rock said...

oops sorry qissts - typo tadi yang make it a kinky word, so kena delete...LOL!
my sister also tertetak her finger when potong kelapa masa kenduri kawin i

13may said...

jom minum air kepala muda:)

kita beli kat kedai ajer la...takyah nak takik takik...

tedungS said...

ouch! nasib baik tk kena kat kepala ko. aku pun mcm 13may gak lah, kita minum tepi jalan je la yok

Dad of Four said...

Qistt- dah banyak sgt mengomen sampai lupa which one...I pun product Montfort gak! I have a grandunvle who stays at Jln Mustafa - dah lama tak jumpa

moshimoshi said...

hihi tak perasan. memang pun tak lunch tadi. lapar ni nak pergi dinner outside. nasib baik jari bole pakai lagi.

goboklama said...

mamarock,aiyoh,luka dalam ka?

13may,alaaaa...dulu budak2 tau nak cuba mende baru & bahaya,manala cukup akal.

tedung,harus gitu. Takkanla kena kat kepala kut? tinggi no hayunannya tu!

dad of four,tu lah,lain kali fokus,hi..hi..
granduncle? where,qisst tolong jengah2kan.

moshimoshi,dinner outside tak pakai jari,pakai sudu garfu jek :)

Sunan_Jati said...

very interesting...
hhahaha!

blackpurple said...

Nostalgia tu..

Tapi apa-apapun minum air 'degan @ tegan' memang best...!

gina marna said...

hehe...

G penah gak takik jari ms tadika, tapi skrg jari tu mcm ok jer..nakal sgt kaedahnyer kan.

Dad of Four said...

Qisst - My grand uncle tu rumah yg banyak kucing....

Anyway, u've been tagged. Visit my blog for further info...5/4/2007 entry!

goboklama said...

sunanjati,what's so interesting wit cutting your finger? :)

BP, apa dia air degan@tegan tuh?

G,mmg.nakal. Tangan ni pun banyak lagi parut2 seangkatan,main mercun la,jatuh beskal lah...

dad of four,my uncle pun banyak kucing! no,no,no,don't tell me dat we are related?
I've been tagged again? oh,my!

Dad of Four said...

Qisst -I call him Atok Teh. they have only one child, a daughter. His wife used to be a sekolah agama teacher/guru besar (can't remember which one).

Sastri said...

air degan@tegan tu air kelapa la Qis... :D tu dalam bohso jowo...

goboklama said...

dad of four,then he's not my uncle.Would be happy to tanya kabar :)

sastri,oooooo...gitu.. :p

kakLuna said...

agak2 dr.chua soi lek ingat tak kat Qisst lagi? :P

goboklama said...

kakluna,manala dia ingat kat qisst lagi,dah berpuluh tahun berlalu..
BTW,rasanya banyak lagi selebriti yg.asalnya dr.BP tau,termasuklah qisst,hi..hi.. :p

~inilah saya~ said...

Saya suka entri ni. Membuat otak kanan saya berimiginasi tentang zaman tersebut.

Alangkah bagusnya kalau kita dapat melangkah semula ke zaman itu.

Kak Lady said...

qisst...berdiri bulu roma akak baca entry ni...sebab akak memang phobia dengan darah...kalau nampak darah yang keluar pada luka dengan banyak...memang terus pengsan....

Sunan_Jati said...

heheheh... just want to say pls hapdet...

ILA said...

ohhh...sgat tragissss~~~
ksimpulannya magrib2 kna cepat balik umah..kat luor tu mcm2 ade..
tu yg kabur mata smpai x dapek nak lihat mana 1 klapa dgn jari..ishhhh!!!!

13may said...

wahahah... just want to say hai...and hai again.. heheheh!@

tedungS said...

ha, skrg ni sila la hapdetkan wei

gina marna said...

askum...opss selebriti yek..bolehlahh :)

blackpurple said...

air tegan $ degan itu air kelapa dalam bahasa Jerman Timur.. ! :)

rotidua said...

arrghhh seriau baca. Ku kepit jariku sambil menaip. Isk!

Lain kali dengar cakap mak!

MULAN said...

haaa kan tu.. dah maghrib tu.. kesian la pulak jari tu.. ieeyy ngeri la..

goboklama said...

inilahsaya,mmg.banyak kenangan pahit manis utk dikenang kan?
Tapi manala buleh balik semula ke zaman tu..

kaklady,qisst mcm.tu juga sebelum kawin tapi kena beranikan diri sbb.takut apa2 trjadi kat anak & laki,dgn.kita2 skali pengsan,tak ke haru?

sunanjati,will do,will do,tq!

ila,harus gitu!

13may,taula suruh hapdet kan?

tedungs,wokay sir!

GM,ye lah tu,tak caya?

BP,puteri Keraton Sastri dah bagitau pun :p

roti2,mmg.harus dengar cakap mak tapi si goboklama ni mmg.nakalnya Allah saja yg.tau :)

Mulan,nasible ujung jari je yg.kena,kalu satu tangan,ish.ish.ish..haru biru!

Yeayy!!! jutaan terima kasih pada pengomen2,lain kali komenla lagik! timakacih juga pada yg.suruh hapdet,akan diusahakan secepat mungkin!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails