Pages

Friday, June 22, 2007

Racun

Adakah keracunan makanan boleh membawa maut? Kaji situasi ini...

Berita keracunan makanan di sekolah seringkali kedengaran di Malaysia dan sudah tentu yang menjadi mangsa adalah kanak-kanak sekolah. Sekarang ada mangsa terbaru...

Big teacher sekolah akan dipecat sekiranya kes keracunan makanan berlaku di sekolah di bawah pentadbirannya. Apakah akan berlaku setelah dia dipecat? Mengalami stress? Kemurungan? Menanggung malu? Hilang punca pendapatan untuk menyara keluarga? Keluarga porak-peranda? Sakit jiwa lalu merana? Ambil jalan mudah dengan membunuh diri? Nauzubillahhh.....

Adakah kejadian keracunan makanan di sekolah hanya dipertanggungjawabkan kepada big teacher sahaja? Bagaimana pula dengan guru-guru sekolah yang lain; yang makan dan minum di kantin yang sama? Adakah mereka tidak perasan dengan tahap kebersihan kantin tersebut selama mereka di sana?

Adakah setelah semut2 mendapat gula, semut2 dimomok-momokkan pula dengan berita ini?
  • Tindakan tatatertib
  • Denda
  • Buang kerja dll...

Hahahahahaha!!!!!!... Kesian si semut2 sumer!!!...

NJ merepek ;p

20 comments:

Kaklong said...

salam,

sian kat depa yg jadi mangsa..

13may said...

gula ni buleh jadik racun...buleh jadik penawar:D

Mak Su said...

majoriti kantin sekolah memang kotor... tapi ntah kenaper... mungkin "mereka' dah lali kot.

moshimoshi said...

sebab big teacher is big boss in school kot. sebab tu la dia kena. i think it's ok to put the responsibility on big teacher because he/ she is in charge. tapi of course can assign a timetable for teachers to monitor or something like that.

unless contract canteen dapat kat kroni and big teacher cannot say anything about it. then, it's unfair la.

Rodrigo said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Kak Lady said...

Kak lady pernah menjadi pengusaha kantin...dan kak lady sentiasa menjaga kebersihan makanan & cara penyediaan makanan...mesti bersih...kak lady melakukan semua tu kerana membayangkan bahawa camaner kita nak makanan kita bersih begitulah mereka...rasa tak sampai hati nak bagi makanan yang tak di kendalikan dengan bersih pada bebudak tu...

Dan memang gurubesar bertanggungjawab memberi arahan pada guru2 yang berkenaan untuk menjaga kebersihan kantin...dan memantau samada guru tersebut menjalankan kerja-kerja mereka...

maklang said...

sebab tulah maklang bekalkan anak2 makanan setiap hari...

sitilina said...

mungkin salah satu bahan masakan adalah racun.

goboklama said...

kaklong,kita kesian,kesian juga tapi kalau org.atas langit tak dpt.brfikiran sama, camner? kesyian....

13may,ke situ plak dier,takpelah,buleh diterima juga :)

maksu,dah lali? or tak peduli kut?

moshimoshi,agree with you 99%!! ;p

rodrigo,apala mamat ni sesat kat blog aku?

kaklady,ya,bukan semua pengusaha kantin pengotor. Bagusnya kalau semuanya macam kaklady,termasuklah pengusaha2 restoran kat Msia ni.

maklang,amboi rajinnya maklang. Bertuah sungguh anak2 maklang dpt.merasa air tangan ibunya setiap hari. Qisst walaupun sorang anak,malasnya nak bekalkn dia,hatta memasak sekalipun malas, ish,ish,ish...

sitilina,tx 4 dropping by. Bahan masakan beracun? adakah gula juga boleh dikategori sebagai racun kerana ia turut mendatangkn penyakit?

Lollies said...

it's always the management's fault. lebih kurang itulah kata grasshopper kepada queen ant yang baru jadi apperentice dalam animation ANTZ.

personally i think ada solution lain. contohnya kurangkan bantuan ke sampai keadaan sekolah bersih. atau hentikan tender orang kantin ke. atau tak heran lagi delaykan kenaikan pangkat. entah apa lagi yang bolehlah. dia orang ni tak brainstorming ke? ambik jalan senang aje.

mari brainstorm kat sini je lah

goboklama said...

lollies,boleh la tu,tlg.rekemen kn ke org2 atas langit tuh,u jadi the queen of brainstorming eh?

Biasalah tu lollies,mrk. ambil jln.mudah,bila x bole buat & x relevan dgn.kes,tukar pulak jln.lain,menyusahkn org.jek kn?

moshimoshi said...

wowwee qisst! didn't know you speak span1sh! hahahaha!

goboklama said...

moshimoshi,haaaa,baru tau? nak tergelak pun ada nih,aritu dr.India,pasni dr. mexico, africa,jepun & ntah mana2 lagi yg.mnjengah ke blog ambo nih walaupun ambo cumo gheti kecek melayu,inggeghih & kelate, bugih pun ambo tok gheti,hi..hi.. :)

ADIEJIN said...

Memang satu solution bodoh. Kenapa kalau tanah runtuh tak pecat menteri kerjaraya.Kenapa ceiling runtuh tak pecat menteri ? kenapa tak pecat menteri saliran kalau banjir. kenapa tak pecat ketua polis kalau tak dapat tangkap tokei rumah urut ? gila punya solution..

Jin tak suka

ILA said...

Setiap perkara sudah pasti ada puncanya.
Belajar dari kesilapan lebih baik daripada tak mengaku kesilapan sndiri:D

goboklama said...

adei jin,marahnyer dier,takutnyer kiter!!! tapi,ambo agree ke demo,pecat sumer org2 yg trlibat,baru adil ;)

"kenapa tak pecat ketua polis kalau tak dapat tangkap tokei rumah urut?"

wakakakaka!!!!......

ila,betul tu!

kakLuna said...

kalau keracunan disebabkan projek susu sekolah yang diluluskan oleh pak menteri,adakah pak menteri yg akan dipecat? :P

goboklama said...

kakluna,apa nih nak pecat2 menteri? pernah dengar menteri kena pecat? kang kita lak kena pecat baru tau ;P

TedungS said...

aku setuju pasal apa menteri tk kena tangkap tu hehe

ikut suka hati diorang je nak pecat2 org ni..

goboklama said...

tedungs,apo lagi nak dikato? yolah tuan,yolah tuan,pi mai,pi mai tang tu.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails