Pages

Tuesday, June 10, 2008

Sabah Part 3 - Islands

June 2nd 2008


Let the journey begin...



Singgah di pasar Semporna, terlihat anak kecil ini mendayung sampan seorang diri.


Pulau Bumbum



Our guide singgah rumahnya hantar ikan



Anak-anak yang hanya tau bergumbira...



Pemandangan biasa di perairan Semporna



Arif feeling excited looking at the sea changing color



From crystal clear...



to turquoise...



to deep blue...



Sukanya dia!! Upon arrival at Maiga island.



Small population of sea people...



who handcrafted their own boat...



and reared seaweed for a living.






Anak laut rambutnya putih, panas sangat kut??



Kecik-kecik dah pandai mendayung perahu sendiri.



Bukan plastik tau!



Selipar pink sehinggit yang setia menemani di Sabah



Meneruskan perjalanan...



ke Pulau Sibuan



Bersiap ke laut mencari hidupan laut untuk dimakan/jual



Me: Adik umur berapa?

Adik: Kami tak kira umur, tak sekolah, tiada kerakyatan..

Me: Speechless..



Nak mencuba gak,heheh..



Kayuh jangan tak kayuh!!




The island's seabed is covered with corals but sadly, most of the corals are badly damaged by irresponsible people... We dare not go further, just play with small colorful fishes in the shallows.



Tiba-tiba hujan lebat. Divers pun naik ke darat.



Hubby takut ombak besar lepas hujan, terpaksa le balik awal...



ke mulut naga...



Bye-bye Sabah...until then..

25 comments:

butaseni said...

waaaaaaahhhhh!!
jeles jeless tahap dragon!

MULAN said...

beesssttttt nya.. nak kena pi ni.. thanx for sharing the pictures..

anak laut rambut putih tu.. kalau jumpa malam hari, saya lari kot.. tapi dia begitu natural..

goboklama said...

butaseni,jeles ker??? wahahahahhh!!!! Nanti butaseni wat trip bawa anak2 buah pula okay!!

mulan,mmg kena pergi, best sangat esp.dpt jumpa natives kat sana. Lain kali kalu prgi, jgn lupa bawa mknan banyak2, buku brgambar ke sebagai buah tangan kat bebudak tu, kesian mrk...

mamarawks said...

bestnyer... adventure gitu...

eii teruk la.. kenapa takde kerakyatan tu? sebab cost ke hapa.. local gomen kena la selalu pergi visit kan utk declare kan.. pulau nak...berebut bagai nak rak.. bila dapat buat dekk je..

BTW, kena taruk dalam wish list gak n i .. place must visit.. bestnyerr..

goboklama said...

mamarawks,mrk tu pndatang dr Filipina,sbb tu xde krkyatn. Xtaule status mrk slanjutnya tu..tapi kesian gak tengok,sebagai sesama insan, mrk tu betul2 ketinggalan serba serbi :(

Mmg kena pergi tmpat2 mcm ni, selain bersuka-ria,dpt gak tahu ttg kehidupan org yg tidak sesenang kita. Manalah tau, akan dtg kita pula boleh mghulurkn tangan utk mmbantu kan??

Nak pergi sana, perjalanannya jauh, kena kaji betul2 package yg diambil, takut kena tipu tau!

kc said...

sejak petrol dah skyrocketed ni terpaksa la akuk tangguhkan hasrat melancung ni...huhuhu

TOK JIN said...

we must go, we must go..next year honeymoon nak pi sana lah... cannot wait already.

goboklama said...

kc,itulah pasal..bajet pi sabah pun sebelum naik rega minyak,pasni,lambat lagiklah nk melancung gamaknya :(

tokjin dah ada cucu ye? ;)

berapa kali nak honeymoon tokjin? amboi-amboi,mesra alam sungguh,jeles tau!!

Mak Su said...

cantiknyerrrrr kaler laut tuuuu, Subhanallah!!

rambut nya tak cukup vitamin kot, itu sebab kaler putih

goboklama said...

maksu,mmg cantik tempat tu maksu,mmg x ingat lngsung hal kerja masa kat sana,rindu lak,heheh...

heh? bole jadi juga ye x cukup vitamin? ;)

mosh said...

alahai lama dah tak melawat sini. i've been away from blogland for some time. ni baru nak cecah-cecah balik :)

best best! and gambar cantik sangat. so you went diving or snorkelling? saya tak pernah lagi sampai negeri di bawah bayu tu...

p/s: yang gambor 2 orang dgn arif tu goboklama ke?

goboklama said...

hi mosh! mmg dh lama menyepi ni! glad u r back! :)

Dive? xde lesen lah wak,we snorkel aje.

pstt....ye,itula goboklama,mcm gobok kan? wakakakaka!!!

13may said...

menarik sungguh!

:)

goboklama said...

13may,hilang stress tak? ;)

Kak Lady said...

Qisst...cantik2nya pemandangan tu...

Tapi suami kak lady takut nak pergi bercuti di tengah laut...dia gerun pada laut...

goboklama said...

kak lady,qisst pun gitu juga awalnya,tapi bila dh dibiasakn,seronok pulak,cubalah ;)

mosh said...

ehehe. macam gobok satu pintu je :D

goboklama said...

mosh,gobok 1 pintu? wakakakaka!!!! trying to achieve 1/2 pintu after this :p

Mr penyubiru said...

wah! bestnye! bestnye! aku lihat gambor je pun dah rasa tahap kebestannya. jeles aku.
tu tapak sulaiman tu real ke tu? ko tak bawak balik sgb sourvenir ke? cantik aa

goboklama said...

mr.penyu,wa ingat nk tngok penyu kat sipadan aritu,tapi entri permit dh penuh,dpt tngok tapak sulaiman pun jadile,huhu... Kalau tak,dpt wa jumpa spesis ko wooo!!!

Betul,itu yg real punya tapi bila dh lama,dia jadi buruk, x sama dgn di kedai :(

blackpurple @ jowopinter said...

Terima kasih gambar-gambar yang cantik, hidup dan berjiwa.

Saya cemburu melihatnya.

Monster Mom said...

What a holiday....
Wish I could do the same...

goboklama said...

BP,ur turn soon ;)

monstermom,u pun baru holiday wat? :)

Sastri said...

wow... so beautiful... sangat-sangat la best gambar-gambar pemandangan ni... jelesssssssssssssssssssssss... huhuhu...

goboklama said...

sas,letak SIPADAN WATER VILLAGE dlm wishlist utk honeymoon okay! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails