Pages

Monday, February 23, 2009

Reusable bag

Berapa banyak beg plastik yg anda semua gunakan semasa bershopping barang-barang keperluan harian? Dulu-dulu masa takde kesedaran tentang penggunaan plastik yg berpotensi menjahanamkan bumi, memang NJ guna banyakkkk.... kekadang, saje ambil lebih sebab suka isi sampah atau buat simpan barang. Sekarang, NJ akan cuba usaha gunakan 'reusable bag' setiap kali bershopping. Banyak gak koleksi beg shopping ni, ada beg kertas, kecik besor sumer ada. Yg.di bawah ni cuma sebahagian aje. So, NJ pastikan ada sekurang-kurangnya 1 beg ni kat dalam setiap keter (2 je :p) dan beberapa kat belakang pintu supaya senang bila nak membeli-belah.

NJ suka koleksi Jusco's reusable bag sebab ada banyak pilihan, daripada saiz S ke saiz XL. Other leading stores & convenient stores must provide similar or better bags than the existing one which is either too small or not long lasting, heh.. what a dissappointment....






Jom shopping!!!!

15 comments:

Kak Elle said...

haha macam say agak suka kolek bag reusabale tu:)

Kak Elle said...

ooops lupa nak tulis every wednesday di sg supermart di galak kan membawa bag sendiri they will not give plastic bags kalau nak kena bayar 10 cents.

NJ@goboklama said...

kak Elle,mmg bagus apply rules camtu,we human kalau dh terpaksa,nak taknak kena pakai gak kan? ;)

Sastri said...

nak buat gak tapi tak terbuat-buat...kadang ingat, sas bawak... bila lupa, tak ingat langsung... huuu...

ashley said...

Salam perkenalan..
menarik juga blog ni dan idea ideanya..
Nanti nak kena bawa juga lah basket bila gi pasar..
makcik dulu dulu gi market bawak basket. Sekarang bawa handbeg jer..
he he he

Roti Kacang Merah said...

yang beg ijo-tua bunga fern alin kasi raha tu pun, boleh buat shopping gak apaaaaaa... *pouts*

by the way, arini dalam paper ada ajar cemana nak recycle all those plastic bags jadi bekas / bakul -- guna plastic bag yang dipintal and then dijahit around guna cassette tape yang dah tak digunakan! kreatif gak tu. tapi, satu keroje la pulak nak membuatnya, kan...

13may said...

waaa....bagus bagus :D

NJ@goboklama said...

sas,akak pun kekadang lupa gak,kihkih...tapi tk selalu laaa.. :p

rotikcgmerah,mana bole pakai beg tu,mahal! sbb ada signature Abe Zunar,hihi..

mmgle bnyk keroje nk merecycle plastik jadi bakul,simpan aje lah dulu. :)

13may,haaaa....kalu baguih,tolon sebar2kn ye? :)

NJ@goboklama said...

ashley,salam kenal. Ha'ah kan,dulu-dulu mak-mak kita kan ke bawa bakul bila ke pasar? :)

Mak Su said...

lom prektiskan lagi :(

tapi barangnya ada. kena bersemangatlah sekarang, malu kat NJ :)

NJ@goboklama said...

Maksu,belum praktik shopping pakai reusable bag ke? Haaaaa....kalu gitu,jom pakat praktik & sebar2kan okay? ;)

kakpah said...

ada orang memang habit kumpul plastik beg. Makcik kpah cukup marah kalau plastik beg tu dibuang. tapi menyemak je , kan..
hmm.. kalau beli barang sikit je bolehlah bawa reusable bag tu tapi kalau beli barang banyak-banyak macam mana eh... kena jugalah pakai plastik bag kat counter tu.

aNIe said...

Qisdy...akak kalau pi shopping...selagi boleh masuk satu beg plastik...akak masukkan...pastu cakap kat budak cashier tu...tak yang bagi banyak2 beg plastik...kat umah akak dah banyak...

Memang kita patut sama2 menjimatkan penggunaan beg plastik untuk menyelamatkan alam sekitar

Anonymous said...

Senang je. Jom saman manusia yg buat idea guna beg plastik utk shopping :/ kih kih kih...anyway saya mmg dah aware ttg bahayanya plastik ni pd bumi kita dari dulu lagi. I wanted to practice recycling but if you notice...i'm sure it's not hard...kat malaysia ni kesedaran recycle tu agak LOW lagilah...heh, tong2 recycle pun mrk tak reti guna...buat frust je.

The one and only Bird :)

NJ@goboklama said...

kak Pah,boleh juga,bawalah reusable bag banyak2 yg bole muat brg 1 troli kan? Kalau ikutkan, 1 troli brg tu cuma pakai 10 ke 15 helai plastik,kalau reusable beg yg besar,cuma 5/6 aje, kan,kan,kan?? :)

kak Anie,yeayyy!!!! ada geng! kekadang dorang pelik tengok qisst pakai beg2 tu utk shopping,heheh..

Bird,betul gak kan? kalau tong recycle tu,dorang main sumbat segala mcm benda,tak ikut sistem langsung! Akak tk pulak sumbat kat tong2 tu, akak jual,hah! dpt duit!! kan,kan,kan?? ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails