Pages

Tuesday, March 03, 2009

Central Market

Central Market asalnya pasar basah yang dibina pada tahun 1888 telah diklasifikasi sebagai Tapak Warisan oleh Badan Warisan Malaysia yang kini menjadi mercu tanda Kebudayaan dan Warisan Malaysia dalam mempamerkan pelbagai produk seni dan kraftangan Malaysia seperti Batik, ukiran kayu, tembikar, dll.

Ironinya,selepas NJ meninjau-ninjau di sekitar CM, NJ dapat buat kesimpulan bahawasanya kebanyakan produk seni & kraftangan yang dijual di situ bukannya produk asli Malaysia tapi datangnya dari China, Indonesia, Thailand dan lain-lain negara. Ada yang sanggup beli produk luar negara tapi melabelkannya sebagai produk dari Malaysia,sungguh memalukan jika yang membelinya adalah pelancong-pelancong asing. Tak percaya, cubalah buat tinjauan sendiri..

Ayam serama, menjadi kegilaan suatu masa dulu tapi kini dah kurang popularitinya.

Comel!

Tandas yang cantik dan bersih,bayaran 50 sen sekali masuk. Semua major shopping complexes kat Malaysia pun dah buat tandas yang tak ada paip/pili air untuk mencuci. Airnya dipancut dari bawah, eeeeiiiiii...rasa macam tak suci je,heheh...


Suker yang ini, nak buat satu kat umah,yeayy!!


Nak promo kedai ni, sebab tuan punya kedai sangat peramah dan tak buli NJ,hihi..

Memang murah-murah produk kat sini, tuan punya claim sebagai produk Baba & Nyonya tapi like I said, paham-pahamlah sendiri ye? ;)



Cheap! Good material.

Tony, pemilik kedai, feel free to chat with him kalau terjumpa :)

Salah satu kedai yang menarik perhatian NJ. Produk dihasilkan menggunakan keratan kayu terbuang, cantik dan eksklusif. Tak dapat nak interview sebab penjaga kedai sangat sombong.


Cafe yang menyediakan teh herba-herba dari Malaysia. Tried the Misai Kucing Ice Lemon Tea, sedapp!


Hari kedua pergi, hubby terlanggar tembok,habih pecah tayar.

Eyeing a new set of rim for our old car,hihih.. Takde bajet lagi,tengah saving nak pergi Bangkok minggu depan,yippieee!!!...InsyaAllah..





A man is usually more careful of his money than he is of his principles.

~ Ralph Waldo Emerson



10 comments:

sya said...

Kak sya rasanya dah berzaman tak menjejak kan kaki ke CM ni

kakpah said...

Kpah selalu ikut mak sedara pergi beli ikan, sayur bagai semasa central market ni masih pasar basah..
kenangan tu.

MULAN said...

eiiyy.. laam nya tak ke sana..

ps: meh ke rumah, banyak collection ceramic.. siap attend class kat vietnam dulu. sampai tercampak clay2 tu, kena pulak tersepai kat cikgu jepun tuh..

FAWA said...

lama tak p cm tu....

aNIe said...

Salam NJ...akak tak pernah lagik sampai ke sana...ada jugak teringin nak ajak cik abang ke sana ...tapi bile fikirkan keadaan jalan yang sesak di KL...terus kensel...malas...

Cantik2 barang2 kat sana ye...

Kak Elle said...

qisst dah lama tak singgah central mkt tu saya suka kesana tengok malaysian craft dan juga makan kat shakey pizza...masih ada ke tempat tu...dulu kalau kesana mesti beli baju2 Rebecca Owen tapi boutigue tu dah tammat riwayat nya...

ni nak tanya yg baju kebaya nyonya book amrk ye?

NJ@goboklama said...

KakSya,jomlah tengok CM baru :)

KakPah,amboi.....lama tuh,mmg kenangan abadi tuh,hihi.. ;)

Mulan,ye ker??? ceramics made in vietnam ek? nak! nak! :p

Fawa,jom ke sana wiken nih! :)

KakAnie,pegi pepagi sket,tak le jem. :)

KakElle,Malaysian crafts like what Kak Elle? qisst nak identifikasikan,heheh..

Kebaya nyonya tu bukan bookmark tapi a brief description about it. Nanti kalau qisst pegi,qisst beli & pos kat kak Elle ye? ;)

Kak Elle said...

qisst yg saya suka artist buat painting,kerja tgn ukiran,batik products,kuih muih malaysia yg paling best...haha....kalau nak belikan kebaya nyonya nak 2-3 bolih tak? nanti akak bayar ye

NJ@goboklama said...

Kak Elle,insyaAllah akan qisst usahakan. :)

FAWA said...

NJ...wikend ni....ada akt per kat cm tu...? kot2 ada event bes leh usha p sana lorr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails