Pages

Friday, March 27, 2009

Floating Market - Damnoen Saduak


Pada 16 Mac lepas, kami ke Damnoen Saduak floating market yang terletak lebih kurang 11o km jauh dari Bkk. Perjalanan memakan masa lebih kurang 1 jam. Sebelum bertolak, NJ telah mengalami peristiwa pahit kerana terpaksa menunggu students lama. I just can't stand waiting!!! I can turn into one Incredible Sulk when I'm angry, I can be ugly, it's so obvious and you don't like me when I'm angry,grrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!...

We have to rent a boat once we get there. After much haggling over the price, we paid 200Bht each for a 1 1/2 hour trip to the floating market. This include visits to one temple and one at Palm Sugar factory. Dah datang jauh-jauh, takkan nak patah balik semula kan?


The famous Floating Market











Laluan masuk ke pasar utama






The long-tail boat we were supposed to rent. 50 Bht per person. Tak rugi sebab kebanyakan mereka nampak layu dipanggang panas mentari. Boat kami ada teduhan,hihih...




Pelancong dari Jepun melambai kami,hihih... terasa macam tourist pulak, eh..memang pun!!



Tengok tu, laluan sempit yang padat dengan sampan,berlanggar-langgar lagi.



Makanan dan buah-buah banyak jual di sini.



Makcik ni bukan bagi 'peace sign', dia cakap '20 Bht, 20 Bht', kuikuikui...



Yang dahaga boleh beli air kelapa



Eyyy, jangan tak tau, mereka ada pengait khas untuk kait sampan kita setiap kali lalu di kawasan kedai-kedai kraftangan yang banyak di situ. NJ rasa harga barang kat Bkk jauh lebih murah daripada kat sini, so... jangan terpedaya udah le ok? Kami & banyak juga pelancong asing buat dono je setiap kali lalu kat kedai-kedai tu ;)



Kedai rempah macam-macam ado. Saffron pun ada, tapi naper murah sangat? Tak jadi NJ beli. (dah murah taknak beli pulak)







Ancient ruin


Bas antik? :)



Pameran kraf besi terbuang, mahal tu!! Yang kecik aje dah 2000 Bht



Melawat ke Palm Sugar factory dapat minum air nira free, sodaaappp!!!



Arif cuba membentuk gula kelapa (gula melaka kat Mesia)


Sempat juga melawat Royal Thai Handicraft Center






"Mama, boleh beli 1 bawa balik tak?" Oooooiiiii anakku, takleh suggest beli yang lebih murah ke? Itu aje dah RM20,000 nak oiiiii!!!



Kedai jual cenderamata, reasonable price? No, I don't think so..


Ouchhh, I'm too sexy for a bottle opener..

Sawadee khrap..



Find more hotels in Thailand here

5 comments:

Kak Elle said...

bila lah nak sampai sana ye?....hehe

best tengok gambar2 ni semua asyik gambar Arif je mana ibu nya?

NJ@goboklama said...

Kak Elle,mama Arif pemalu,hihih.. ;)

MULAN said...

waaahhh.. thanx for sharing nih.. takde la kena tipu.. syookk nya trip ni.. belom pernah pi floating market.. eh eh kat vietnam ada, tak pernah pi ke..?? tak kot..

NJ@goboklama said...

Mulan,mana la I pernah ke Vietnam? Eyy,tapi kan,bole lah Mulan tlg rekemen tempat2 menarik kat sana,bole jugak jadi panduan nnti nk ke sana :)

A.D.A said...

Hehe...klakar la tulisan akak ni...tapi mmg kalau nampak saffron murah saya pun takkan beli...murah sgt takut quality pun murah jugak...

saya tgh sedap mendengar lagu gamelan akak letak kat tepi tu :D

SUPPORT EARTH HOUR!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails