Pages

Monday, March 23, 2009

Makan-makan di Bangkok - Halal & non-halal

Pelbagai jenis makanan ada di Bangkok dan mengikut kata students NJ, harganya sama ada lebih murah atau lebih kurang sama dengan di Malaysia. Tetapi, makanan Halal di Bkk lebih mahal sedikit, mungkin kerana tak banyak pilihan. Dinasihatkan supaya bawa bekal roti atau mi segera untuk sarapan (especially bila program bermula awal pagi) sebab kebanyakan restoran Muslim dibuka lewat.



Ini bukan sabun tapi kuih yang boleh dimakan.



Comel


Kuih buah/bunga tanjung ada di Thailand juga?


Jala Mas pun ada


Botok-botok Thai


Pelbagai jenis kuih-muih


Apam balik



Pelbagai jenis sayur dan bunga yang digoreng.




Belalang goreng


Udang goreng, tapi tak berani nak beli sebab was-was dia pakai minyak apa.


Tako-tako Thai?



Pisang bakar


My feveret!! Tapi banyak-banyak yang NJ makan, yang dekat Suvarnabhumi Airport yang paling sedap. But a bit pricey lah, tak apa, janji sodaaapppp!!!

Imej diambil di sini



Jangan lupa cuba kopi kat Bkk, kat tepi-tepi jalan pun sedap gak, don't worry, they use drinking water. Cappucino besar cuma 40 - 50 Bht aje.


Restoran Usman bersebelahan Imperial Queen's Park . Jalan masuknya kecik aje.


Ini restorannya


Seronok dapat jumpa Muslim Thai di sana, kekadang jumpa gak orang Mesia, Brunei & Indonesia yang makan di sini.


Ini restoran Al-Hussain di Sukhumvit Soi 3/1 area Nana. Banyak restoran Middle East di situ.


Tak payah order ala-carte, tunjuk aje nak yang mana, lepas tu duduk kat meja tunggu dia panaskan lauk & makan.

Ini juga salah satu restoran yang ada di situ. Dekor nya mak aiiii, bling-bling, silau mata tengok. Makanannya takle mahal sangat.

Appetizer

Crispy naan

Arif tried Curry Rice with Chicken. See the portion? Very huge ohhhh...

Dinasihatkan order 1 untuk 2/3 orang makan sebab NJ tengok, portionnya 2 kali ganda daripada kat Malaysia. Worth the 170 Bht price.

Arif kenyang menyandar, tak larat nak jalan dah,hihi...

Untuk maklumat lanjut tentang makanan Halal di Thailand, sila rujuk di sini

8 comments:

Kak Elle said...

yum yum ... ni nak suruh kita ke sana ke...hahaha

NJ@goboklama said...

Kak Elle,jommmmmm lah. All girls trip,nak tak? ;)

sya said...

aduhai kak sya tenguk gambau dah kelior dah

NJ@goboklama said...

Kak Sya, kat tempat org bila makan laju je sbb laporr sesangat masa jenjalan,hihih...

Dad of 4+1 said...

Eh..ada botok2 tuh! Cam botok2 kita ke? Sejak biler jadik travel agent ? ; )

NJ@goboklama said...

Dad of 4+1, tak rasa pun botok2 tu, tengok aje.Bila lak jadi travel agent? NJ tolong suggestkn tempat je,heheh.. :)

Tie said...

Adoi mak...!!

Tengok makan2 ni terus jadi lapar laa....

mosh said...

baru nak cakap alahai sedap nya nampak all the food and then nampak plak belalang goreng... potong..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails