Pages

Wednesday, March 25, 2009

Garbage Enzyme 2

Ingat lagi pada Enzim Sampah NJ? Dah cukup 3 bulan pun NJ peram dan sudahpun digunakan. Setakat ni NJ gunakan sebagai baja, bug-spray dan kekadang sebagai semburan penghilang bau yang kurang menyenangkan (maklumlah,bela kucing) kat umah. Keberkesanannya? Belum dapat dipastikan lagi. Tapi, apa yg NJ dapat lihat, orkid yang dah lama tak berbunga dahpun berbunga lepas disembur ES, pohon jambu yg NJ amalkan buang hampas buah-buahan di pangkal pokok semakin lama semakin manis rasa buahnya, hilang dah rasa kelatnya, pokok bunga kertas yg dah lama tak berbunga pun tiba-tiba berbunga, mungkin ada juga kesannya kuttt????.... Yang penting, setiap kali NJ buka penutup botol ES tu, NJ rasa lega kerana dapat menyumbang sesuatu kepada bumi kita ni. So, berapa ramai dah cuba buat ES ni?





Jambu saiz besar nih


Inilah orkid yang dah lama tak berbunga tu



My precious Tanduk Rusa


Another one



Alamak, semaknya!!! The natural shade my mom accidentally made for my plants :)



My favourite photo of all



My second batch of Garbage Enzyme

World Environment Day is on June 2009

10 comments:

Abang Long said...

Adakah ini dinamakan baja biologi atau baja mesra alam ?

sedap, suci, segar ... said...

Agaknya selepas ini boleh dicuba keatas pokok epel atau kurma ?

Mr PenyuBiru said...

bunyinya cam menjadi je baja tu.hmm..nak kena try blajar buat ni.

NJ@goboklama said...

Abang Long,baja bajet serba boleh gitu.. ;)

Iceblended,boleh gak kut? :)

Mr.Penyu,lohhhhh...kok g try lagik? Gampang aja tuh! :P

Jiji said...

kasi cara-cara nak membuatnya pls.. i wud love to try out

13may said...

boleh halau nyamuk tak?

KC said...

i love yr garden...the buah jambus looked so jambu...hehe. menjadik gak hang punya projek yerrr...keles!

NJ@goboklama said...

Jiji dear,cuba klik kat Enzim Sampah tu, mesti kuar webpage pasalnya,lengkap dgn cara2 mmbuatnya lagi, happy trying!! :)

13may, boleh kut? NJ try sembur mmg kurang le nyamuk kat umah tu,cuma melekitla sket lantai sbb air buah kan? ;)

KC, haaaaaa,hang punya bila lagik? :p

mosh said...

how to use that as bug spray eh?

Rina said...

Salam. Nak tnya skit...Saya dah cuba buat since end Oct ari tu. Baru2 ni, perasan ada byk ulat2 (besar gak) kat atas permukaan air. garbage nyer dah mendap ke bawah. Saya dah letak gula & kacau. tp spi ke hari ni ulat2 tu masih lg ada...syok je berenang2...Bole advise camen nak buat/matikan ulat2 tu? adakah ini menunjukkan enzim saya ni tak menjadi? tq in advance

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails