Pages

Wednesday, April 15, 2009

Kucing sakit

Ingat lagi pada Kaka? Anak kucing pungut yang dibela dari belum bukak mata dan diberi susu botol tu? Sekarang dah besar pun dia.



Kaka


Tapi, kami masih lagi merindui Latte mok yang dah mati sebab keracunan pokok lili tu. NJ masih ingat betapa besarnya perasaan bersalah sebab tak ambil peduli hal-hal yang boleh membuatkan kucing peliharaan kita keracunan. Mana NJ tau kucing boleh mati kalau termakan daun pokok lili? NJ dapat tau pun daripada Alin yang lebih arif dalam bab-bab penjagaan kucing ni. NJ ingatkan dia keracunan makan/minum ke, ataupun terkena bisa haiwan/serangga ke dll.
Late Latte



Tanda-tanda awal Latte keracunan, dia monyok, tak nak makan & minum. Hari kedua, dia terbaring takde tindakbalas bila dipanggil & dicuit, petang tu dia kekejangan, muntah darah dan mati. NJ tak sempat hantar ke vet sebab baru sampai rumah dari bercuti & anak buah yang tolong jaga tu kebuntuan tak tau nak buat apa masa Latte monyok sehari sebelumnya.....

Tanda-tanda awal kucing keracunan:

  • Lesu dan rengsa
  • Hilang selera makan
  • Keluar air liur yang banyak
  • Muntah-muntah
  • Cirit-birit
  • Pernafasan yang lebih berat atau lebih laju daripada biasa
  • Muntah darah atau berak darah
  • Lidah bengkak
  • Menggigil dan kekejangan
Bila kucing menunjukkan tanda-tanda di atas, cepat-cepatlah bawa dia jumpa vet. Jangan sekali-kali bagi ubat manusia kepada kucing kerana itu akan menyebabkan keadaan dia menjadi lebih parah. Sukatan & jenis ubat manusia tak sama dengan ubat untuk haiwan. Ikut logik la, kalau kita sakit, takkan kita nak makan ubat kucing kan? Begitu juga sebaliknya.

Kita juga perlu tau bahawa makanan untuk manusia pun kekadang tak sesuai untuk haiwan, terutamanya kucing. Dulu mana NJ tau kucing tak boleh makan cekelat sama macam anjing? Nasib la tak pernah bagi... Kemungkinan besar kucing kita mendapat penyakit dalaman termasuk kegagalan buah pinggang adalah sangat tinggi jika diberikan makanan yang tak bersesuaian dalam jangka masa panjang.

Kucing yang lepas bebas pun tak selamat daripada keracunan. Kalau kita meracun pokok atau rumput, racun tu mungkin tak akan hilang sekelip mata. Kucing kan suka gigit-gigit rumput atau tumbuhan kat laman? Jadi, pastikan tanaman yang ada tidak mendatangkan mudarat kepada kucing peliharaan. Sila gugel 'toxic plants for cats' untuk maklumat lebih lanjut.

Keracunan Pokok Lili

Spider Lily


Ada beberapa jenis pokok lili di dunia ni, gugel lah sendiri ek? Dalam kes Latte, dia termakan daun 'Spider Lily' atau pokok Bakong. Rupa-rupanya, hanya gigitan atau secebis daunnya saja yang diperlukan untuk memberi kesan yang teruk dalam sekelip mata. Dalam beberapa jam pula ia akan menyebabkan kegagalan buah pinggang & kalau dah sampai tahap muntah darah, maknanya dah terlambat. Kalau bawa jumpa vet pun, vet akan nasihat agar ia di'tidur'kan, so saaadd.....

Kaka ni NJ harap dapat hidup lebih lama, tapi dia saaaangaaat la nakal. Pantang pintu sangkar dibuka dia dah melompat keluar nak cari bini. NJ nak tunggu dia dapat anak dulu baru nak 'kasi' dia, boleh tak?  Tolong beri pandangan wahai kengkawan?  Tengkiu :D

Latihan menangkap tikus, teehee...













33 comments:

Anonymous said...

bagi mereka makan sehari pagi dan petang sekali. sediakan air minum sebesen tukar sekerap yang boleh.
vet jab haiwan satu di pj blakang pj hilton, satu di jln utas shah alam

well done for kasih kan binatang

Anonymous said...

jgn beri panadol sebab dosage hunman sgt kuat portion taksama.
kalau kucing muntah , fever keracunan, beri force feed sryinge air kelapa muda.
kalau kucing takleh kencing masalah tu blend lobak putih barang sejengkal. pakai sryinge dan force feed.sebanyak boleh . knudian beri bilas dgn air kosong. separuh airlobak yu disimpan dlm fridge. kmudian beri sekerap yg boleh.
done tht withg my persian.works wonders

Anonymous said...

lobak putih ditapis ye.

kakpah said...

cantik kucing dalam mangkuk tu.
.
nak jaga kucing ni tak de la susah sangat. Nak jaga dia jangan terpancut dalam rumah tu ada sikit susah. Kucing kpah dulu takde la kencing merata. Sejak dua menjak ni pulak dia buat hal. Dia masuk rumah ngiau ngiau dia pancut kat tepi dinding. Hangen betul...

NJ@goboklama said...

anonymous,thanks for sharing. Anyway,before this I ada bawa dia ke vet sebab cucuk ubat utk hilangkan kutu kat dlm kulit telinga dia. Lepas2 kena cucuk 2 kali tu dia monyok je, demam kot? Rindu plak nk tengok keletah dia melompat-lompat tk tentu pasal mcm arnab tu,heheh... Any blog of urs? :)

Kak Pah,tu lah pasal, sbb kesiankn dia demam, kita letakle dlm rumah,tapi sekarang masuk umah je dah semacm bau tucin,hubby yg hangen!! :p

KC said...

kalu kuchen betine harus sakit buatan kuchen gak kot? *LOL*
adakah terlambat bagiku utk memberi email add kpd mu?...

kicapsoda@yahoo.com *sila2 la beremail kat aku...*

Sastri said...

suka kucing ek... mesti kak qis suka kalau ke rumah nenek saya... banyak ya amat kucing persia...

Anonymous said...

no blog unfortunately. baca pun curi curi masa ni.
normaly bila cucukdia memang demam. mcm budak budak.
once in a blue moon mandi syampu mereka pada hari yg panas. pakai cotton bud tu clean the ears. clean the wax and get ear drops. btw monitor their food intake ok. so thy can be healthy and live longer. it will be a pain in controling the food intake. my cats all old. paling tua 16 years old.


kalau xnak dia keep on breed best to sunatkan mereka. thy will be healthier than ever. badan mereka sihat. dan mereka xkencing merata. kencing merata to mark territory.

Anonymous said...

pegi jab haiwan utk sunatkan kucing tu be it jantan/betina. after that mereka takkan pancut dlm rumah merata. make sure wash the whole hse clean. so thy wld not rpeat the territorial mark.

Roti Kacang Merah said...

maaaaawaiiiiiiiii...

kalau nak hidup LAAAAGIIII lama, jangan kasi tucing main kat luar -- exposed to diseases and accidents! termasuk la ear-ticks@kutu tinger.

hak aa kalau tucing kena injek, memang sugul kejap. tian dia...

aNIe said...

NJ...orang kata...kalau kucing sakit selalunya dia akan cari ubatnya sendiri...

Comel sungguh gambar anak2 kucing tu...

NJ@goboklama said...

kaychee,beter latte than neber. :)

sas,persian cats?? lumayan deh!! mintak satu pleazeeee,eheheheh.. ;)

anony,wowww!!! 16 years old? Wokeh,I'll try bela the cats sampai tua la gitu, harus dgn nasihat2 berguna drp you alls semua. Tengkiu again :)

Alin RKM,mmg tk bagi main kat luar,sekali-sekala je bawa dia keluar. Tapi itu tucin mmg nakal wooo,sekali terlepas,berdesuuuppp dia lari,hangen sungguh!! :p

kak Anie nak sekor tak? ;)

Yunus Badawi said...

Salam kenal.

Jgn risau kucing sakit. Dia ada 9 nyawa hehehe

Anonymous said...

yes macam ditulis tu, kalau nak mereka sihat jgn lepas kluar kucing tu.my 16 year old and 15 year old cats i let thm out within our garden compund to stretch out with supervision. kena ajar dari kecik supaya tak merayau. sedia kan litter. makanan never lave after thy have fin eating. remove it somewhere. so thy knw tht mealtime to eat there and then. adakan scratching post dalam rumah main thing the toilet litter mustbe clean and dry. alas tray dgn suratkabar and pasir kucing. then remove it bila soiled.
kalau makan best science diet. telinga cleaned at least 1 a mnth
guna cotton bud.get eardrop from vet.
kalau kutu di badan mandikan selalu at least once a months for the next few months. lama lama kutu hilang. make sure dry kan pakai kain etc. hari panas.
trim the paw and claws sblm mandi.
gradually wash from neck below. so dia tak terkejut. baby shampoo is ok. noneed fancy shampoo for pets.
smells wangi lepas tu. i used baby shampoo jonhson.
kalau beri makan ikan atau daging make sure ikan dimasak dulu. tulang ditumbuk sampai lumat. daging di rebus etc. honestly best beri makan biscuit like science diet je. setengah cawan pagi setengah cawan petang pukul 7-8 pm.
after a while they be responsive to u. but make sure jgn kasi terlepas nanti dia cari makan kat umah org lain.
my cats as mentioned 16@1,15@2,12@1.
kucing kutip tepi jln je ada tu. but thy alhamdullilah fared well.

NJ@goboklama said...

YB, timakasih singgah. 9 nyawa? bole caya ke? :)

Anony,bagitau la nama u,BTW, u shud blog bout ur cats, tips & whatnots,catlover like me & Alin Rotikacangmerah will love to read it. ;)

Yan said...

salam..

nenek saya klu kucing sakit..
dia bg minum air kelapa..

NJ@goboklama said...

Yan,salam juga untukmu. Air kelapa? Len kali nk cuba,thx! :)

Anonymous said...

takde time nak blog. btw airklapa mudakan dah mention as abv bila kucing kena keracunan dan fever.
bila mereka sakit takde selera nak makan bila unwell beri air klapa muda. after all natural glucose.

with the cat u have got to be consistent in term ofcaring and food intake.
cat with nine live justa saying..

rlizs said...

geram nengok yang terlentang tu..teringat kucing i yang dah tak dek..pemergian dia dah nak dekat 1 tahun.. sampai skrg terase..tiap kali teringat mmg sedihhh jek..sob..sob

小籠包Jason said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

nurnadiah said...

hye..
kucing sy br 2 mggu lps kne ccuk..
then,
i bru mndikn die,
x lame lps 2,
die dmm n x nk mkn dh..
so,
what i should do??

wzahidi67 said...

apa tanda-tanda kucing terjilat racun yang kena kat bulu dia (racun serangga/rumpai)

Anonymous said...

First of all I want to say superb blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.

I was curious to know how you center yourself
and clear your thoughts prior to writing. I've had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints? Kudos!

My web site; Ford Ranger Forum

Anonymous said...

Hi there friends, its wonderful article concerning teachingand fully
defined, keep it up all the time.

My web site ... buy solar panels for roof

Anonymous said...

Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to shoot you an email.
I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

Have a look at my web blog; www.pariscitybreaks.com

Anonymous said...

Great info. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon).

I have saved as a favorite for later!

Also visit my web-site: buy solar cells bulk australia

Anonymous said...

I love what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!

Keep up the amazing works guys I've included you guys to our blogroll.

Review my web-site ... Stretch mark Creams

Anonymous said...

Hi! I simply would like to offer you a big thumbs up for your excellent information you have got here on this
post. I will be coming back to your web site for more soon.



Look at my weblog - stretch mark removal and home remedy

Anonymous said...

With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
violation? My blog has a lot of unique content I've either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being stolen? I'd truly appreciate it.


Feel free to surf to my web blog: laser stretch mark removal

Anonymous said...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.

Is there any way you can remove me from that service?
Appreciate it!

Here is my blog post - rtkfriends.com

Anonymous said...

Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be
a great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back in the future.
I want to encourage you continue your great work, have a nice evening!


Feel free to surf to my web page ... http://www.thunderburn.org

Anonymous said...

Thanks for any other magnificent post. Where else could anybody get that type of information in
such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I'm at the search for such info.

Here is my page: Ford Ranger Forum

Anonymous said...

Hi there, after reading this amazing paragraph i am
also delighted to share my knowledge here with mates.


Feel free to visit my blog stretch mark lotion

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails