Pages

Sunday, May 17, 2009

creativity

Arif's favourite tv show "Masquerade" (Kinchan no Kasou Taishou di Jepun) memaparkan peserta amatur individu atau berkumpulan yang menggunakan kostum, props atau set dan teknik Bunraku puppetry dalam menghasilkan persembahan visual kesan khas untuk hiburan penonton. Mereka sangat kreatif dan berani bereksperimentasi serta tak takut memperbodohkan diri sendiri di atas pentas demi menghiburkan penonton. Apa yang NJ nampak, they were having so much fun doing that and that matters most. Dah tengok? Arif siap beri peringatan setiap Ahad pukul 5 petang jangan kacau masa tengok TV dia semata-mata nak tengok tv show ni, heh..

Kan bagus kalau Malaysia pun banyak adakan program-program kreatif sebegini. Ini tak, kalau ada pun banyak kepada mencari bakat2 nyanyian, bosan lerrrrr..... Tak dapat dinafikan, kemunculan program-program sebegitu menjadikan kebanyakan kita menjadi kreatif-mengkritik. 'LOL'. Lagi satu NJ nak tekankan di sini, kreatif tu bukan aje terletak semata-mata pada seni lukis dan seni reka aje you olssss.... bukan ke kreatif tu kena ada pada pemikiran dan juga kreatif dalam survival in life? Haiiihhhh, pikir-pikirkan le....




BTW, Japanese are supposed to have the highest average IQ in the world, mungkin kerana kerajaan Jepun sendiri menggalakkan rakyatnya menghasilkan idea-idea kreatif sejak dari kecil? Hmmmmmm....

11 comments:

Mr PenyuBiru said...

skang cite show ni ade tayang kat tv. tak ingat tv baper. paling best aku pernah tengok yg main pingpong tu. kreatif siok!

NJ@goboklama said...

Mr.Penyu,best kan? :D

ashley said...

Kreativity mereka memang boleh dipuji..
Penciptaan dan reka bentuk benda benda baru datang dari idea gila gila mereka..
Nampak macam gila pada mulanya tapi mereka menjadikan Yang GIla itu akhirnya diterima dan LOGIk..bila sudah ujud di depan mata.

aNIe said...

NJ...show ari tu akak suka tengok yang main ski tu...kreatif sungguh diorang kan?

NJ@goboklama said...

kak Ash,ya betul!! Sebenarnya banyak lagi yg kita bole explore tapi selalunya msian nih sangat terikat pada budaya & lebih takut untuk mencuba sesuatu yg di luar kebiasaan. Entahlah...

kak Anie pun tengok gak? calitt!!!

BeMiE said...

gobok.. org johor ker?

KC said...

orang jepun mmg kreatif. benda2 yg tak terpikir orang lain depa dah buat dulu dah. org mehsia pun kreatif gak tapi bab2 seni hiburan je la. tak caya, check the list;

. AF, OIAM, gang starz, mentor dan hentah hapa2 lagi
. jangan lupa lirik
. sehati berdansa
. raja lawak (tapi tak lawak pun...kah kah kah)
. tom tom bak (kalau setakat lip-synching tak yah laa..tikus mondok gua pun bleh buat...hehehe)

dan tak lama lagi kat astro program terbaru - anak wayang. duhh!

KC said...

oh lupa nak cakap la. gua dah terima lu punya hadiah misteri...mekaseh ek! awwwww...

NJ@goboklama said...

Bemie,ya saya org Johor. Timakasih dtg, dtg lagi ye? :D

KC,agree 100% lah!!!

Adiah? Yg.paling spesel tu bola tu tau, lovingly hand-crafted by me,hihi.. ;D

MULAN said...

tu la dia, my fren kawin dgn orang jepun, pastu stress. sebab hantar anak sekolah jepun, primary school masih bermain2 dengan color2, creativity, artworks etc.. nanti high school baru start belajar serious2 bagai nak rak katanya..

NJ@goboklama said...

Mulan,laaa...ye kerr??? But,they can catch up fast,yes? ;P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails