Pages

Thursday, December 15, 2011

Banjir di Bangkok

Bangkok
25-28 November 2011

Sampai ke Malaysia Mak NJ dah siap-siap tanya "nampak apa kat Bangkok? Nampak lumpur je ke?", yes and no. Memang banjir di sana tapi di tempat-tempat tertentu saja seperti yang berdekatan sungai atau tempat-tempat berisiko tinggi seperti di kawasan Don Muang Airport.  Tapi NJ respek sebab mereka sangat tenang, bersiap-sedia dan mengambil langkah berjaga-jaga sepanjang masa.  Tapi NJ sendiri bila tengok depan mata kepala sendiri akan situasinya, NJ tak dapat bayangkan berapa lama lagi Bangkok akan bertahan kalau sistem pencegahan banjir yang digunakan sekarang tidak dinaiktaraf.  Akan tenggelamkah Bangkok suatu masa nanti?  Wallahua'lam....


Airnya sangatla deras, ngeri juga masa naik bot tu..

Tembok ni ada di sepanjang sungai Chao Phraya, bayangkan di sebelah daratan tak ada air tapi di sebelah tembok ni air sungainya paras lutut?  Kalau tembok ni tak ada, bukankah Bangkok akan dibanjiri air yang menderu laju tu?  Tapi NJ juga pernah nampak tembok yang sama di kawasan-kawasan berisiko tinggi seperti di Golok dan Mundok, kawasan Thailand saja.  Adakah Rantau Panjang selalu banjir sebab tak ada tembok penghadang banjir seperti ini?  Adakah kita tak cukup persediaan menghadapi risiko banjir seperti mereka? 





Beg-beg pasir yang sedia dihantar



Penghadang banjir sementara







But, jumpsuit, raincoat, PVC inflatable boat banyak dijual di sana. Arif sempat sambar satu bot tu, tak tau la dia nak mendayung di mana, heheh....


NJ punya!!

The story continues.....

2 comments:

pB said...

berkenan lak jump sute hitam tu

NJ@Goboklama said...

PB,teringat tv program Korea 'Family Comes Here', dorang selalu pakai jumpsuit tu kalau masuk tempat2 basah,heheh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails