Pages

Sunday, April 01, 2012

Earth Day 2012

22 April 2012

So, what's your pledge this year?


Earth Day Campaign

Billion Acts of Green



Kempen Kebersihan

Sebelum ni NJ selalu letak gambar-gambar yang cantik dan juga gambar-gambar yang tak sedap mata memandang di Goboklama, terutamanya tentang kebersihan alam sekitar.  NJ tak tau pula gambar-gambar tu telah mencuit sensitiviti orang lain hingga menyebabkan mereka marah & terkilan. Tujuan NJ hanya satu, letak gambar sampah tu supaya kita yang melihat boleh mendidik ahli keluarga terutamanya anak-anak kita akan kepentingan menjaga alam sekitar dengan baik.  Tak sayang ke dengan negara kita sendiri? Sedangkan orang luar negara berhabis duit datang sini nak menghayati keindahan alam sekitar di Malaysia, kita sendiri yang memusnahkannya?  Tak kiralah di Johor ke, Melaka ke, Kelantan ke, Sabah ke, Sarawak ke, isu pembuangan sampah ni berlaku di mana-mana, macam tiada jalan penyelesaiannya. Takkan kita nak mengharap pada pihak penguasa atau kerajaan sahaja dalam menyelesaikan masalah ni sedangkan punca utama adalah diri kita sendiri!  So, tolonglah faham pendirian NJ dalam situasi ni.  NJ tak akan berhenti meletakkan gambar-gambar tersebut di sini, supaya kita malu, malu dengan sikap pengotor kita sendiri yang mencemarkan alam sekitar tanpa sedar.

Dalam kempen One Malaysia Green & Clean pun letak "Take Action, Post it Up and Make a Difference", tak salah kan?
Cuba tengok di  sini , malu tak kita sebagai rakyat Malaysia?



Garbage Enzyme

Dah lama NJ tak cerita pasal GE ni ye? Ada orang pernah cuba tak resipi yg NJ bagi dulu? NJ masih lagi produce GE kat rumah, diharapkan kawan-kawan yang lain juga akan mencubanya. Small little step that makes a huge different for better environment does count. Ok cayang-cayang semua?

Garbage Enzyme 1

Garbage Enzyme 2

Garbage Enzyme 3 


Announcement
  1. All are invited to Wisma Kebudayaan SGM in April, there are series of educational activities awaiting you in the significance month of SUSTAINABLE DEVELOPMENT.   
  2. Waterfall Survivors campaign, theme "MOBILIZE THE EARTH"                                                         ~ The campaign aims for 500 participants to create another historical moment for Waterfall Survivors at the scenic natural heritage at Templer's Park, Selangor
    Registration & Payment dateline: 15th April 2012.  More info here
  3. Earth Week 2012 in Shah Alam, Selangor                                                                                   

    Event Details:                                                                                                                                  
    Date: 16th April 2012 (Monday) – 22nd April 2012 (Sunday)
    Time: 10am to 6pm                                                                                                                              Venue: Space U8 Mall, Bukit Jelutong, Shah Alam.
    Estimated no. participants: 100,000 people
    Objective:
    -          Establish Green Awareness
    -          Achieve 100,000 pledges for Green at U8 in 1 week
    -          Achieve the Malaysian Book Of Record for the pledges
    More info here  

    And many more you can do, not only for the Earth Day Campaign but  starting today, tomorrow & for the rest of your life, thank you.               


Image © copyright of Tan Jee Ling 

2 comments:

m.u.l.a.n said...

camna yek nak educate people utk jaga kebersihan dll ni...??

NJ@Goboklama said...

Mulan, it's hard even to our family members... :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails